Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europeisk kjøpslov drøftet i Brussel

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) deltok tirsdag på et møte mellom nasjonale parlamenter og Rettskomiteen i Europaparlamentet om forslaget til en europeisk kjøpslov.

Da forslaget ble lagt fram i fjor sa Europakommisjonen at ulike nasjonale kjøpslover fører til mindre handel i det indre marked. Kommissær for justisspørsmål, grunnleggende rettigheter og borgerrettigheter, Viviane Reding, gjentok dette på møtet denne uken og sa at målet med forslaget er å gjøre det enklere for bedriftene å selge sine produkter i andre land og å sikre forbrukerne billigere varer og høyere forbrukerbeskyttelse. 

 Det gjenstår mye diskusjon før dette forslaget blir endelig vedtatt, men det er positivt at det arbeides for å gjøre det lettere for forbrukerne å handle på tvers av nasjonale grenser i Europa, sier Hans Frode K. Asmyhr.

Aktørene skal kunne velge om de vil bruke det nye, felles kontraktsregimet, eller om de vil bruke de gjeldende nasjonale reglene. Forslaget er møtt blandede reaksjoner. Det var det også på møtet i Europaparlamentet, og det var blant ulike oppfatninger om hvorvidt det vil bidra til økt handel mellom landene og være til fordel for forbrukere og bedrifter. Mange understreket uansett at bare et høyt forbrukervern vil gjøre forbrukerne føler seg trygge til å kjøpe fra andre land.

  Dersom dette forslaget vedtas, vil det også gjelde i Norge. Norske forbrukere har på mange områder et bedre rettsvern enn forbrukere i mange andre land i Europa. Vi har derfor viktige erfaringer å dele, og bør være til stede i Brussel og delta i diskusjonen, sier Hans Frode K. Asmyhr.

Rettskomiteen (JURI) i EP har ansvar for forslaget i samarbeid med indre markedskomiteen. De to saksordførerne i JURI la fram et arbeidsdokument i oktober i år som i hovedsak større forslaget, men som foreslår noen endringer blant annet for å gjøre teksten klarere, mer brukervennlig og enhetlig. Det er foreløpig uklart når eventuelt vedtak i saken vil skje.

Sist oppdatert: 28.11.2012 10:36
: