Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Myanmars president besøkte Stortinget

Politiske og økonomiske reformer i Myanmar sto sentralt da Stortingets visepresident, Per-Kristian Foss, møtte Myanmars president, Thein Sein, på Stortinget onsdag 27. februar.

Stortingets visepresident, Per-Kristian Foss, tar imot Myanmars president, Thein Sein.

President Thein Sein understreket at reformprosessen i Myanmar fortsetter med stor styrke og at dette bidrar til økonomisk vekst og økt demokratisering. Han viste også til positive tegn til våpenhvile i Kachin-staten, som er det siste området myndighetene mangler en avtale med for å oppnå landsomfattende våpenhvile. Den positive og konstruktive rollen Norge spiller i fredsprossen i Myanmar er noe presidenten var spesielt opptatt av.

Visepresident Foss trakk frem viktigheten av reformer og at Stortinget følger utviklingen i Myanmar med stor interesse.

– For Stortinget er det spesielt viktig at parlamentet i Myanmar nå representerer et vidt spekter av politiske partier, og at parlamentet som institusjon spiller en positiv rolle i den pågående reformprosessen, sier Per-Kristian Foss.

Møtet med Foss ble etterfulgt av et møte med utenriks- og forsvarskomiteen, ledet av Ine Eriksen Søreide. Reform- og fredsprossen var sentral også i dette møtet.


– Komiteen ga anerkjennelse for de store skritt i retning av demokrati som allerede er tatt i Myanmar, men var opptatt av at en del utfordringer gjenstår, blant annet med hensyn til korrupsjon og politisk deltakelse, sier Ine Eriksen Søreide.


Komiteen var særlig opptatt av det neste parlamentsvalget i Myanmar i 2015 og at alle aktører der får adgang til den politiske prosessen.

Særlig understreket man fra norsk side viktigheten av at parlamentet er 100 prosent folkevalgt og at plasser ikke er allokert de militære, slik det er tilfelle i dag. Myanmars president påpekte at det endelige målet er et fullverdig folkevalgt organ, men at man ikke over natten kan fjerne de militære fra den pågående reformprosessen.

President Thein Sein understreket at myndighetene har lagt til rette for at alle politiske partier, inkludert de som var opprettet av tidligere politiske fanger og tidligere militære grupper, skal få ta del i valget i 2015. Dette er et viktig bidrag til ytterligere inkludering og stabilitet i det politiske systemet i Myanmar.

Myanmars president var ledsaget av en rekke ministre, inkludert utenriksminister U Soe Thein.

Sist oppdatert: 28.02.2013 08:15
: