Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Saumfor dansk og norsk identitet gjennom historien

Mandag 14. januar åpnet stortingspresident Dag Terje Andersen og Folketingets nestformann Bertel Haarder et seminar om dansk og norsk identitet gjennom historien.

Trond Bakkevig (styreleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid), Bertel Haarder (Folketingets nestformann) og stortingspresident Dag Terje Andersen.

Ganske nøyaktig ett år før grunnlovsjubileet braker løs, var historieinteresserte fra begge sider av Skagerrak samlet til seminar på Lysebu om dansk og norsk identitet gjennom tidene. Forskere fra både Danmark og Norge satte fokus på begreper som nasjonsbygging, identitet og historie helt fra middelalderen og frem til i dag.

Hva ville det si å være dansk og norsk i unionstiden? Hvordan har den dansk-norske fellestiden påvirket identiteten de to landene i etterkant? Hvor mye dansker er det i oss nordmenn i dag – og vice versa? Disse spørsmålene sto på dagsordenen.

Det er Fondet for dansk-norsk samarbeid som står bak seminarrekken, som vil løpe helt frem til høsten 2014.  

– Denne seminarrekken er helt i tråd med våre ambisjoner for grunnlovsjubileet: å bygge kunnskap om den historiske utviklingen som ledet frem til Grunnloven, samt skape debatt om vårt demokrati frem mot 2014. Seminarene vil kunne gi oss en fordomsfri og perspektivrik forståelse av hva dansketiden – og nær sagt – norsketiden førte med seg, sa Dag Terje Andersen i sin åpningstale.

Les talen her.

Sist oppdatert: 15.01.2013 12:53
: