Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– Støtt det sivile samfunn i Russland

Pavel Tsjikov, som representerer årets Raftopris-vinner Agora, oppfordret norske politikere til å støtte sivilt samfunn i Russland da han møtte stortingspresident Olemic Thommessen og utenriks- og forsvarskomiteen 4. november.

Raftoprisvinneren møtte stortingspresidenten. Fra venstre Damir Gainutdinov (Agora), stortingspresident Olemic Thommessen og Pavel Tsjikov (Agora). Foto: Stortinget.

Pavel Tsjikov mottok Raftoprisen 2014 i Bergen 2. november på vegne av Agora. Agora er en sammenslutning jurister som fører saker knyttet til myndighetenes overgrep i de fleste av Russlands regioner.

– Frihetsberøvelse

– Presset fra russiske myndigheter på menneskerettighetsforkjempere og politisk opposisjonelle er økende. Flere organisasjoner er lagt ned og personer er satt i husarrest. Ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet er i økende grad blitt begrenset de siste årene, og det er praktisk talt umulig å drive politisk opposisjon, sa Tsjikov til stortingspolitikerne.

Han nevnte spesielt sensureringen på Internett, hvor over 200.000 nettsider er blitt stengt etter at en føderal lov som åpner for svartelisting av nettsteder ble vedtatt i 2012.

– Fortsatt støtte

– Jeg er bekymret over utviklingen på menneskerettighetsområdet og i utenrikspolitikken i Russland. Vi har gjentatte ganger reist spørsmål om menneskerettighetsbrudd overfor russiske kollegaer, og vi vil gjenta våre bekymringer, sa Olemic Thommessen.

Han understreket også at Norge har lang tradisjon med å støtte det sivile samfunn i Russland, og vil fortsette med det også under de vanskelige omstendighetene.

Mottar ikke prispenger

I Raftostiftelsens begrunnelse heter det at tildelingen er en anerkjennelse av deres utrettelige og profesjonelle arbeid for å forsvare rettssikkerhet og andre menneskerettigheter i et Russland, hvor organisasjoner og enkeltpersoner utsettes for tiltakende press fra landets myndigheter.

Pavel Tsjikov og Agora har frasagt seg prispengene etter at organisasjonen ble stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter tidligere i år.

– Å akseptere prispengene og få disse overført til Agoras organisasjon i Russland vil medføre mye administrativt arbeid, som vil gå på bekostning av arbeidet de har mottatt prisen for, forklarer prisvinneren.

Raftoprisvinneren møtte utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Sylvi Graham (H), komitéleder Anniken Huitfeldt (A), Pavel Tsjikov (Agora), Øyvind Halleraker (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Gunnar Viken (H) og Damir Gainutdinov (Agora)

Raftoprisvinneren møtte utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Sylvi Graham (H), komitéleder Anniken Huitfeldt (A), Pavel Tsjikov (Agora), Øyvind Halleraker (H), Liv Signe Navarsete (Sp), Gunnar Viken (H) og Damir Gainutdinov (Agora). Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 05.11.2014 10:35
: