Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Fra 70-årsmarkeringen på Akershus festning. Foto: Stortinget.

70 år siden frigjøringen

Stortingspresident Olemic Thommessen la ned krans i Minnelunden på Akershus festning under 70-årsmarkeringen av frigjøringen i 1945.

– Å markere 8. mai er viktig. Dagen minner oss om at vi må ha en konstant årvåkenhet overfor trusler mot demokratiet, og at vi må fortsette å hegne om, understøtte og videreutvikle de grunnleggende demokratiske verdiene som lenge har vært et fundament i norsk samfunnsliv, sier Olemic Thommessen.   

8. mai er siden 2011 også vår nasjonale veterandag. Etter annen verdenskrig har over 120 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner.

– I 1945 var det vi som fikk freden tilbake. I dag er det andre land som trenger vår innsats. Men dette henger sammen. En av de viktigste lærdommene fra annen verdenskrig var at heller ikke Norge kan melde seg ut av verden. De problemene og den elendigheten som herjer andre land, den angår også oss. Slik har vi - i vårt lille Norge - en dyp forpliktelse til å bidra til internasjonalt fredsbevarende arbeid verden over, sa stortingspresidenten i sin tale ved kransenedleggelsen. 

Les hele presidentens tale.

Sist oppdatert: 08.05.2015 14:52
: