Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Seremoni med sterke inntrykk

En verdig minneseremoni markerte holocaustdagen i den tidligere dødsleiren Theresienstadt. Stortingspresidenten var til stede på markeringen.

Kantor Joseph Malovany med kor synger klagesangen «Rachel's song». Foto: Stortinget.

Blant de som deltok på minneseremonien tirsdag ettermiddag var cirka 100 overlevende.

– Seremonien var vakker, med et fint program. Det var blant annet sterkt å høre historien til en av de som overlevde Theresienstadt. Han snakket både om at vi aldri må glemme, samtidig som at det også er viktig at vi må forsone oss med det som skjedde, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Transittleir

Theresienstadt, eller Terezin som byen heter på tsjekkisk, var en transittleir, mange ble etter hvert sendt videre til Auschwitz. Cirka 144.000 mennesker ble sendt hit.


Under seremonien var det sang ved kantor Joseph Malovany med kor, som sang en klagesang kalt «Rachel's song», om en mor som sørger over sitt døde barn. I tillegg sto Ben Kingsley for en sterk fremføring.

Stortingspresidenten foran Zalud Trio, som åpnet minneseremonien i den tidligere konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten foran Zalud Trio, som åpnet minneseremonien i den tidligere konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Foto: Stortinget. 

 

Arbeidsgruppe skal nedsettes

Tirsdag morgen deltok stortingspresidenten på en rundebordskonferanse for parlamentspresidentene, som har deltatt under konferansen «Let my people live!» i Praha mandag og tirsdag før minnemarkeringen.

Rundebordskonferanse besluttet å nedsette en arbeidsgruppe, som skal komme med konkrete forslag til hvordan parlamentene kan bidra i kampen mot anti-semittisme. Arbeidsgruppen vil bli nedsatt etter initiativ fra presidenten i EU-parlamentet, Martin Schultz.

– En slik arbeidsgruppe, som kan konkretisere initiativ og bidra til utveksling av erfaringer, er viktig. I disse spørsmålene må alle europeiske land stå sammen, sier Thommessen.

Sist oppdatert: 27.01.2015 21:10
: