Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sikkerhet i Arktis

Kystvaktsamarbeid var et av hovedtemaene på seminaret i Riksdagen i Helsingfors om «Sikkerhet i Arktis». Deltakerne diskuterte også hvilke konsekvenser klimaendringene og økt aktivitet har for mennesker og miljø i nord.

Deltakere på møtet i den arktiske parlamentarikerkomité. Foto: Stortinget.

I forbindelse med møtet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen ble det den 20. november arrangert et seminar om sikkerhet i Arktis. Et aktuelt tema er samarbeid om søk og redning i arktiske farvann. Flere cruiseskip, fiskebåter og økt frakt i nord øker sjansene for at en ulykke skal skje. I tillegg er det økt risiko ved å ferdes i områder med is og hvor værforholdene kan være tøffe.

De arktiske landene har undertegnet en avtale om samarbeid om søk og redning i Arktis.

– Avtalen om søk og redning fra 2011 er et viktig utgangspunkt, men ikke nok, uttaler delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

– Vi må ha flere øvelser

– Vi må ha flere øvelser for å trene sammen med de kapasiteter vi har samt å avdekke behov for å utvikle samarbeidet videre. Arktis er stort, og vår mulighet til å bistå ved en ulykke er begrenset. Dette gjør internasjonalt samarbeid helt nødvendig, og kystvaktene vil spille en sentral rolle i dette arbeidet, sier Sivertsen.

Et annet hovedtema på seminaret var hvordan leveforholdene for menneskene i nord vil påvirkes av de endringene som kommer.

I det arktiske samarbeidet er det satt i gang et prosjekt som skal undersøke de samlede virkningene av endringene vi ser i Arktis. Barentsregionen er et av områdene som er med i forskningsprosjektet.

Økende temperatur

– Temperaturen i Arktis øker dobbelt så raskt som andre steder på kloden. Dette vil på kort og lang sikt påvirke levevilkårene i nord. Nøyaktig hvilke konsekvenser det vil få og hvordan kombinasjonen av endringer vil virke sammen, trenger vi mer kunnskap om, understreker Eirik Sivertsen.

Sist oppdatert: 28.11.2014 14:03
: