Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Europarådets menneskerettighetskommissær Nils Muižnieks rapport om Norge

– Norge har en sterk struktur for beskyttelse av menneskerettighetene, men mer oppmerksomhet bør gis til myndiggjøring av mennesker med nedsatt funksjonsevne og inkludering av romfolket.

Dette sa Europarådets kommissær for menneskerettigheter da han publiserte sin rapport om Norge i Strasbourg 18. mai 2015.

Rapporten er basert på kommissærens besøk til Norge 19.–23. januar 2015. I tillegg til møter med representanter for norske myndigheter, nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner og NGOer, besøkte også Muižnieks Stortinget der han hadde møte med stortingspresidenten og Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling.

I rapporten retter kommissæren søkelyset mot tre hovedområder:

• menneskerettighetssituasjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne (retten til selvbestemmelse/medbestemmelse, bruken av tvang),
• menneskerettighetssituasjonen til romfolket (både med opprinnelse i Norge og innvandrere) (omsorgsovertakelse, tiggerforbud) og
• det juridiske og institusjonelle menneskerettighetssystemet i Norge.

Les rapporten her og regjeringens tilsvar her.

Kommissær for menneskerettigheter er en uavhengig, upartisk og ikke-rettslig institusjon etablert av Europarådet i 1999. Kommissæren velges av Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) fra en liste på tre kandidater utarbeidet av Ministerkomiteen (regjeringenes utenriksministre) for en periode på seks år. Det er ikke mulig med en andre periode. Dagens kommissær Nils Muižnieks er den tredje i rekken av kommissærer.

Kommissærens mandat er å fremme kjennskap til og respekt for menneskerettighetene i Europarådets 47 medlemsland.

Mer konkret innebærer dette å fremme

• effektiv overholdelse av menneskerettighetene og bistå medlemslandene i å gjennomføre Europarådets menneskerettighetsstandarder,
• fremme kunnskap og bevissthet om menneskerettighetene,
• avdekke mangler i lovverk og praksis som gjelder implementering,
• legge til rette for nasjonale ombudsinstitusjoner og andre menneskerettighetsstrukturer,
• gi råd og informasjon om beskyttelse av menneskerettighetene i regionen.

Kommissæren utøver sitt mandat i tett kontakt med medlemslandene gjennom landbesøk og dialog med nasjonale myndigheter og det sivile samfunn. Han skriver rapporter og gir råd om implementering av menneskerettighetene. Holdningskampanjer er også en del av kommissærens virkemidler.

Menneskerettighetskommisærens tidligere rapporter om Norge.

Sist oppdatert: 19.05.2015 14:17
: