Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sverre Myrli. Foto: Stortinget.

Nært samarbeid med det ukrainske parlamentet

NATO PA stadfestet sitt nære samarbeid med det ukrainske parlamentet nylig. Under NATO PAs høstsesjon i Stavanger 9.–12. oktober vil Ukraina være et viktig tema.

– Den aktuelle situasjonen i Ukraina gjør det ekstra viktig å bidra til løsninger, sier Sverre Myrli (Ap), medlem av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling.

Nylig gjestet han Kiev og parlamentet der i forbindelse med NATO PAs engasjement i Ukraina, som ivaretas gjennom Ukraina-NATO interparlamentariske råd (UNIC). UNIC består av ti parlamentarikere fra NATO PA og ti fra det ukrainske parlamentet.

Tettere integrasjon

Formålet med UNIC er å bidra til at Ukraina får et tettere forhold til NATO.

– Målet er ukrainsk NATO-medlemskap, men veien dit er lang å gå slik situasjonen er nå, sier Myrli, som er eneste norske parlamentariker i UNIC.

UNIC er et sentralt forum for å følge opp NATO-Ukraina-charteret, som siden starten av 90-tallet har beskrevet forholdet mellom NATO og Ukraina. I forbindelse med den pågående konflikten er samarbeidet nå intensivert.

Følger opp charter

Sammen offentliggjorde NATO PA-parlamentarikerne og de ukrainske parlamentarikerne i UNIC en felles uttalelse etter møtene nå i juni, der kamp for suverenitet og territorial integritet ble understreket.

Her heter det blant annet: «NATO PA har hatt en rekke møter på høyt nivå i Ukraina, og har gjentatte ganger oppfordret det internasjonale samfunn til å bistå Ukraina i å finne løsninger på utfordringene landet står overfor».

Tema i Stavanger

Myrli forteller at UNIC møtes cirka to ganger i året. Erfaringene fra møtene i Kiev vil være nyttige når NATO PA kommer sammen i Stavanger. Her vil Ukraina være på dagsordenen.

Under NATO PAs vårsesjon i Budapest produserte økonomi- og sikkerhetskomiteen en rapport om Ukraina.

Utkastet til rapport vil bli diskutert og endelig behandlet av hele forsamlingen i Stavanger i oktober.

Les mer om NATO PA og sesjonen i Stavanger.

Sist oppdatert: 22.06.2015 13:53
: