Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

− Her er det moderne Norge formet

Slik innledet stortingspresident Olemic Thommessen sin tale til Stortinget, under markeringen av stortingsbygningens 150-årsjubileum 3. mars kl. 10.

Stortingspresident Olemic Thommessen

Stortingspresident Olemic Thommessen taler til Stortinget under jubileumsmarkeringen 3. mars. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Pyntet til fest

I anledning dagen var stortingsbygningen pyntet til fest, med flagg på utsiden og blomsteroppsatser på innsiden. Blomsteroppsatsene var inspirert av de man benyttet under åpningen 5. mars 1866.

Jubileumsmarkeringen i stortingssalen bestod av tale ved stortingspresident Olemic Thommessen, samt kulturelle innslag. Edvard Griegs fiolinsonate i F-dur, Op. 8, 2. sats, innledet programmet. Fiolinsonaten ble fremført av fiolinist Eldbjørg Hemsing og Tor Espen Aspaas på klaver.

– Blant våre sterkeste nasjonalsymboler

I sin tale til Stortinget, sa stortingspresident Olemic Thommessen at stortingsbygningen er et av våre sterkeste nasjonalsymboler. Her har moderne norsk historie blitt formet. Han nevnte viktige historiske milepæler som parlamentarismens gjennombrudd i 1884, unionsoppløsningen i 1905, stemmrett for kvinner i 1913 og innføringen av folketrygden i 1966.

Thommessen snakket også om maleriet Eidsvold 1814 av Oscar Wergeland. Maleriet regnes som et av Norges mest kjente historiemalerier og har en sentral plass i stortingssalen. Thommessen understreket at det går en linje fra blikket til «Grunnlovens forsvarer» Wilhelm Frimann Koren Christie, til dagens representanters virke. Han påpekte at stortingsrepresentantene bør være stolte av å føre de historiske oppgavene videre.

Les stortingspresidentens tale

– Folkets gård

Etter stortingspresidentens tale leste skuespiller Kim Haugen Henrik Ibsens prolog skrevet til grunnsteinsnedleggelsen i 1861. Ibsen kalte den gang Stortinget for folkets gård, men påpekte at den bygges ikke kun av sten, men av politiske ideer og dialog. 

Jubileumsmarkeringen ble avsluttet med sangen Å eg veit meg eit land, skrevet av Elias Blix i 1896. Sangen ble fremført av Unni Løvlid, sang, Håvard Lund, bassklarinett, Jai Shankar, tablatrommer, Sunanda Sharma, sang, og Valeria Lillebjerka, bandoneon.

Sist oppdatert: 03.03.2016 12:12
: