Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsrepresentanter utvider horisonten

Sommerferien er over, og før Stortinget åpner i oktober, drar mange stortingsrepresentanter på komitéreiser.

Økt kompetanse, inspirasjon til nytenkning og møte med andre parlamentarikere er viktig for stortingsrepresentantene.

– Vi får kompetanse om hva som skjer i andre land. Når noen i et annet land har gjort noe spesielt innenfor komiteens fagområder, vil vi lære av det. Vi besøker også land med lik struktur som Norge for å se hvordan de får til ting, for å sammenlikne, lære av suksess og feil, sier Svein Harberg (H), leder av familie- og kulturkomiteen, om hva representantene får ut av komitéreisene.

Svein Harberg. Foto: Stortinget.

Studerer sine saksområder

Ifølge komitésekretariatet på Stortinget reiser alle komiteene for å studere emner innenfor sine saksområder. Når for eksempel familie- og kulturkomiteen reiser, handler det mye om barnevern, barnehager, forbrukerspørsmål, likestilling og kultur. Komiteen besøker da relevante institusjoner i andre land og i Norge. Programmet er alltid tettpakket.

– Vi prøver også å legge inn besøk som kan være til inspirasjon og nytenkning. For oss som har ansvar for kulturfeltet er det dessuten fint å se hvor sterkt fotfeste norsk kultur har i andre land, sier Harberg.

Han trekker frem at stortingsrepresentantene også bygger opp internasjonale nettverk på slike reiser. Harberg mener de kan dra nytte av dette når enkeltsaker dukker opp, eller når de representerer Stortinget i andre sammenhenger.

Integrering og valgkamp

I september skal kommunal- og forvaltningskomiteen reise til Minneapolis, som regnes som en av de «norske» byene i USA. Der skal representantene blant annet studere byens innvandringshistorie. Valgkamp og demokrati i USA er også noe av det komiteen ønsker å få bedre innsikt i.

Helge André Njåstad. Foto: Stortinget.

– Minnesota er kjent for å ha en særlig politisk aktiv befolkning med høy valgdeltakelse sammenliknet med gjennomsnittet i befolkningen. Hvorfor er det sånn? Kanskje vi kan ta med oss erfaringer hjem derfra. Høy oppslutning rundt de demokratiske prosessene er veldig viktig for Stortinget, og noe vi som politikere må jobbe med hele tiden, sier Helge André Njåstad (FrP), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Njåstads erfaring er at komitéreisene er svært lærerike.

– Vi er så heldige at når vi reiser står de beste formidlerne i kø for å informere oss. En liten ting som også er spesielt med det norske demokratiet, er hvor god og respektfull tone vi har mellom politiske motstandere. Dette påpeker mange vi møter, og jeg mener absolutt det er stor styrke for landet at det er slik. Komitéturene er en arena for å utvikle dette, sier Helge André Njåstad.

God innsikt i norske forhold

Det er også viktig for komiteene å reise i Norge for å se hvordan ting fungerer rundt omkring i landet. Svein Harberg og hans kollegaer skal reise til Svalbard i september.

– Svalbard er jo norsk. Vi skal blant annet besøke Kunsthall Svalbard, en filial av Nordnorsk kunstmuseum som har åpnet i Longyearbyen, oppdatere oss på barnevern og familievern og besøke Barentsburg, sier lederen i familie- og kulturkomiteen.

Ifølge komitésekretariatet er målet for de fleste komiteene å besøke alle deler av landet. Ved komitéreiser innenlands kan representantene få innsikt i problemstillinger de kan dra nytte av når de får til saker til behandling. Det å finne frem eksempler på god praksis er også betydningsfullt.

Reisesøknad til presidentskapet

I de fleste komiteene er det nedsatt en reisekomité. Reisekomiteen legger frem forslag for komiteen, og når komiteen har vedtatt hvor den ønsker å reise, sendes det en søknad til Stortingets presidentskap.

Ifølge komitésekretariatet legges komitéreisene i all hovedsak til de møtefrie ukene, som er satt av nettopp med tanke på komitéreiser. Hver komité kan innvilges en utenlandsreise som varer inntil 10 dager i løpet av perioden, ellers er reisene av kortere varighet.

Budsjett

I Stortingets budsjett blir det bevilget penger til utenlandsreiser til hver komité for fire år av gangen. I inneværende fireårsperiode ble det innvilget 152 000 kroner per representant. Beløpet skal dekke alle kostnadene for utenlandsreiser i hele perioden. Alle komitéreisene er i henhold til Statens reiseregulativ.

Se oversikt over planlagte komitéreiser.

Sist oppdatert: 29.08.2016 14:00
: