Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Hopp til innholdet
Til forsiden

Ukrainas president taler til Europarådets parlamentarikerforsamling

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) møtes for sin høstsesjon 10.14. oktober i Strasbourg. Situasjonen i Ukraina og krigens mange menneskerettslige konsekvenser står fortsatt høyt på agendaen.

Arkivbilde fra Europarådets parlamentarikerforsamling. Foto: PACE.

Under sesjonen vil Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy tale til forsamlingen via videolink, og svare på spørsmål fra parlamentarikere. Andre talere inkluderer Irlands president Michael D. Higgins, Sveits' president Ignazio Cassis og Albanias statsminister Edi Rama.

Det er for tiden Irland som leder Europarådet, og Irlands Europaminister Thomas Byrne, vil som følger orientere forsamlingen om arbeidet med sine prioriteringer for formannskapsperioden.

Mange saker på agendaen

Likestilling og godt styresett i idretten er også på PACEs agenda, og fotballpresident Lise Klavenes er invitert til å delta i en høring/debatt i regi av PACEs kulturkomite og likestillingskomiteen om «Sports governance and social rights: the protection of workers’ rights in Qatar».

En av PACEs hovedoppgaver er å monitorere medlemslandene og deres etterlevelse av sine demokratiske og menneskerettslige forpliktelser som medlem av Europarådet. Denne gangen vil de bli fremlagt rapporter på og gjennomført debatter om situasjonen i Romania, Ungarn og Tyrkia.

Andre rapporter som vil bli diskutert handler om å støtte et europeisk perspektiv for Vest-Balkan, politisk motivert misbruk av Schengen-informasjonssystem som en sanksjon, virkningen av Brexit på menneskerettighetene i Irland. Under møtet vil forsamlingen også diskutere spørsmål knyttet til trygge tredjeland for asylsøkere og pushbacks av flyktninger og migranter på land og til sjøs.

For full oversikt over alle debattene og program for sesjonen, se PACEs egne nettsider.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Stortingets delegasjon stiller med 8 av 10 medlemmer: Ingjerd Schou (H), Lise Christoffersen (A), Morten Wold (FrP), Linda Hofstad Helleland (H), Lise Selnes (A), Lisa Marie Ness Klungland (Sp), Andreas Sjalg Unneland (SV) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) deltar i Strasbourg.

Se medlemmene av Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 46 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for styrking av menneskerettene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker i hvilken grad medlemslandene overholder sine forpliktelser som medlem.

Sist oppdatert: 10.10.2022 09:00
: