Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 17

I uke 17 vedtok Stortinget blant annet å lovfeste adgang til å sykemelde etter e-konsultasjon og å gjøre enkelte endringer i tvisteloven. Regjeringens håndtering av krigen i Ukraina var også oppe til debatt.

Klubbe

Klubbe. Foto: Stortinget.

Adgang til å sykmelde etter e-konsultasjon

Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i folketrygdloven som omhandler muligheten for å skrive ut sykemelding etter elektronisk konsultasjon. Ordningen som har vært i bruk etter innføringen av en midlertidig forskrift i mars 2020, blir med dette lovfestet.

Det settes i loven tydelige rammer for kriterier som skal være oppfylt for å kunne sykemelde etter e-konsultasjon.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Endringer i tvisteloven

Stortinget har vedtatt endringer i tvisteloven, domstolloven, jordskiftelova og barnevernsloven.

Formålet med endringene er å oppnå en mer effektiv rettspleie, mer aktiv saksstyring og en større grad av proporsjonalitet i prosessen, og slik bidra til lavere kostnader for partene og samfunnet og at tilgangen til domstolene ivaretas.

Stortinget vedtok også å be regjeringen innen 1. juli 2023 sende på høring forslag til ytterligere endringer i tvisteloven for å ivareta at skjulte eller sperrede adresser ikke blir avslørt som følge av vitners plikt til å oppgi navn og personalia, og så snart som mulig komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Regjeringens håndtering av krigen i Ukraina

Stortinget har behandlet og vedlagt protokollen en innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om regjeringens håndtering av krigen i Ukraina.

Under sin behandling fant komiteen at flere bistandsanmodninger tok lang tid å avklare og at saksbehandlingstiden i noen tilfeller var unødvendig lang. Komiteen anerkjente imidlertid at omfanget av anmodninger, flere av anmodningenes karakter, behovet for forsvarlig saksbehandling og en krevende sikkerhetssituasjon, har komplisert og vanskeliggjort en effektiv og rask håndtering.

Etter en helhetsvurdering mente et flertall i komiteen at regjeringens håndtering har vært akseptabel.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre fremmet følgende forslag til vedtak:

  • Stortinget mener det er sterkt kritikkverdig at justis- og beredskapsminister Emilie Mehl ga villedende svar til Stortinget om regjeringens behandling av anmodningene om medisinsk evakuering av skadede soldater fra Ukraina.

Dette forslaget ble ikke vedtatt.

Samtykke til Europarådets konvensjon om forebygging av terrorisme

Stortinget har samtykket til ratifikasjon av tilleggsprotokoll av 19. mai 2015 til Europarådets konvensjon om forebygging av terrorisme.

Protokollen ble undertegnet i Riga og kalles gjerne Rigaprotokollen, den trådte i kraft 1. juli 2017. Rigaprotokollen bygger på sikkerhetsrådsresolusjon 2178, og har som formål å supplere Europarådskonvensjonen fra 2005 med pålegg til statene om å kriminalisere nye terrorrelaterte handlinger. 

Vold og trusler i norsk skole

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Fremskrittspartiet om tiltak for å bekjempe vold og trusler i norsk skole. Det ble vedtatt å be regjeringen om årlig å rapportere om statistikk og utviklingen når det gjelder vold og trusler i norsk skole.

Andre saker

Stortinget har denne uken også behandlet en rekker andre saker. Blant annet en rekke representantforslag om eldreomsorg, som alle ble forkastet. Representantforslagene om å bekjempe vold og trusler i norsk skole, innføring av fritt skolevalg og strengere straffer for angrep på den offentlige myndighetsutøvelse nådde heller ikke opp.

Sist oppdatert: 28.04.2023 11:54
: