Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Et grunnlovsjubileum for fremtiden

Pressemelding.

Grunnloven har spilt en avgjørende rolle for fremveksten av vårt demokratiske samfunn. Det er det all grunn til å tro at den også vil gjøre i fremtiden.


– Jeg er glad for at det er planlagt så mange aktiviteter for barn og unge, på deres egne premisser. De er bærerne av fremtidens norske demokrati, og Grunnloven er fundamentet for dette demokratiet. Økt kunnskap om Grunnloven betyr at flere kan ta del i debatten om samfunnets utfordringer i vår egen tid, sier stortingspresident Olemic Thommessen, som leder Hovedkomiteen for Grunnlovens 200-årsjubileum.

Det offisielle programmet for grunnlovsjubileet i 2014 skal derfor bidra til økt kunnskap om Grunnloven, særlig blant barn og unge.

Nettstedet minstemme.no for barn og unge

– Grunnlovsjubileet gir en unik anledning til å skape debatt om fremtidens demokrati og hvilken rolle Grunnloven skal spille i tiden som kommer. Det er viktig at barn og unge engasjerer seg og blir hørt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Kunnskapsdepartementets gave til grunnlovsjubileet er 40 millioner kroner til forskning om Grunnlovens betydning for Norge – og utvikling av nettstedet «Min stemme» for barn og unge. Minstemme.no er et nettsted for skoler og barnehager om demokrati og deltakelse. Her finner elever og lærere oppgaver, quizer, filmer og digitale fortellinger om valg, demokrati og makt.
 
– Vi håper at mange skoler og barnehager vil bruke nettstedet i forbindelse med grunnlovsjubileet, sier kunnskapsministeren.

Jubileumsåpning 16. februar

Den offisielle åpningen av jubileumsåret vil finne sted ved Eidsvollsbygningen søndag 16. februar kl. 20.14. På denne dagen er det på dagen 200 år siden prosessen som ledet til Grunnloven av 17. mai 1814 startet. Den nyrestaurerte Eidsvollsbygningen vil være åpen for publikum fra mandag 17. februar.

Nettopp for å markere viktige begivenheter i 1814 deltar stortingspresident Olemic Thommessen og en offisiell norsk delegasjon på flere arrangementer i Kiel 14. januar 2014. Kiel-traktaten bestemte at Danmark skulle avgi Norge til Sverige. Traktaten utløste et opprør i Norge, som ledet til Riksforsamlingen på Eidsvoll og 17. mai-grunnloven.

Bredt jubileumsprogram

Hovedkomiteen for Grunnlovens 200-årsjubileum har i samarbeid med mange engasjerte aktører over hele landet utviklet et bredt og mangfoldig offisielt program. Det er per i dag 194 offisielle arrangementer og aktiviteter. I tillegg kommer flere landsomfattende turneer i regi av blant andre Riksteatret, Rikskonsertene og Barneombudet. Flere av de lange reisene fra ulike landsdeler til Eidsvoll i 1814 skal gjenskapes.

På 17. mai legger seilskipet Anna Rogde ut fra Tromsø til Eidsvoll. Ekspedisjonen går sørover langs hele Norges kyst. Skoleklasser og lokalbefolkning vil bli invitert om bord til norgeshistorie, demokratiutvikling og spenstige fremtidstanker.

– Vi er takknemlig for det positive engasjementet hos alle arrangører og initiativtakere til aktiviteter. Vi håper bredden i det offisielle arrangementet vil stimulere til ytterligere aktivitet. Vår ambisjon er at det i alle kommuner vil finne sted egne aktiviteter i tillegg til feiringen på grunnlovsdagen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Nasjonal jubileumskalender

Nettstedet www.grunnloven200.no vil være portalen inn til arrangementer og aktiviteter som planlegges i jubileumsåret. Her publiseres nyhetsartikler, aktuelle debatter og ressurser som profilprogrammet.

En digital arrangementskalender vil fortløpende oppdatere oversikten over arrangementer og aktiviteter. Per i dag omfatter oversikten over 300 arrangementer over hele landet.


Bilder fra lanseringen er tilgjengelig på Stortingets flickr-konto.

Kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen
E.post: Jorunn.Nilsen@stortinget.no
Mobil: 938 98 200

Kommunikasjonsansvarlig grunnlovsjubileet Hanne Hjelbak
E-post: hanne.hjelbak@stortinget.no
Mobil: 92425665

Kontaktperson for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen:
Anbjørg Bakken, Kunnskapsdepartementet
E-post: anb@kd.dep.no
Mobil: 99009260 

Sist oppdatert: 09.01.2014 14:00
: