Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Høytidelig åpning av det 159. storting torsdag 2. oktober 2014 kl. 13.00

Priv. til red.

Den høytidelige åpningen av Stortinget er en årlig tradisjon. I år finner den sted torsdag 2. oktober kl. 13.00.

I år er det ekstra spesielt ettersom det er 200 år siden det første storting i Norges historie kom sammen. Høsten 1814 ble det holdt valg til et ekstraordinært storting. Oppgaven til det første Stortinget, som kom sammen 7. oktober, var å vedta om Norge skulle gå i union med Sverige, og deretter forhandle med Sverige om betingelsene for unionen.

Seremonien i forbindelse med Stortingets åpning har tradisjoner tilbake til Grunnloven av 1814. Her stadfestes det i § 74 at kongen åpner forhandlingene med en tale.

Trontalen beskriver hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året. Ettersom det ikke skal foregå drøftelser så lenge kongen er til stede, venter stortingspresidenten med å foreslå hvordan trontalen skal behandles til etter at kongen har forlatt stortingsbygningen.

Etter trontalen leser den yngste statsråden meldingen om rikets tilstand på nynorsk, tradisjonen tro. 

Praktisk informasjon til media

Adgang

Journalister og fotografer som ikke er medlem av Stortingets presselosje, og som ønsker å dekke Stortingets høytidelige åpning, må akkreditere seg til presse@stortinget.no innen tirsdag 30. september.

Kontaktperson for akkreditering er Jane Berntsen, telefon 922 01 582.

NB! Vi ber media, også medlemmer av presselosjen, om å bruke inngangen fra Akersgata denne dagen. Alle som ikke er medlemmer av presselosjen blir fulgt inn. Siste frist for oppmøte i Akersgata er kl. 12.30. Siste frist for å ta plass i salen er kl. 12.40.

Alle må identifisere seg ved oppmøte.

Fotomuligheter

1. Løvebakken: Adgang innenfor anviste plasser.

2. Stortingssalens rotunde: Foto-pool med NTB og Stortingets fotograf.

3. Galleriet: Vi gir tillatelse til fire fotografer. Gi beskjed i forbindelse med akkreditering dersom dette er ønskelig.

I presselosjen er det vanlig adgang for skrivende presse.

Videofotografer må bruke trådløst utstyr.

TV-signaler

Stortinget sørger for TV-signaler fra åpningen via Stortingets kommunikasjonsknutepunkt til fri disposisjon for alle medier. Det blir filmet fra Løvebakken, resepsjonen, vandrehallen og galleriet i tillegg til stortingssalen. TV-sendingen leveres uten kommentarer.

Spørsmål om TV-produksjonen rettes til Thomas Andresen på telefon 415 19 262.

TV-sendingen vil også være tilgjengelig på Stortingets nett-TV. Stortingets nett-TV kan videreformidles av alle medier etter avtale om opprettelse av et publiseringspunkt.


Mer informasjon om videreformidling av Stortingets nett-TV.

Spørsmål om nett-TV rettes til Bjørn Holta på telefon 971 58 040.

Under møtet i stortingssalen må det kun benyttes lydløst utstyr. Mobiltelefoner er ikke tillatt.

Vi anmoder om pent antrekk for dagen.

Mer informasjon om Stortingets åpning.

Bilder tatt av Stortingets fotograf legges ut på Flickr etter åpningen til fri benyttelse mot kreditering: www.flickr.com/stortinget.

Kontaktinformasjon

Kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen
Tlf. 938 98 200.

Sist oppdatert: 25.09.2014 09:32
: