Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingspresidentens minneord over Nelson Mandela

Pressemelding

– En av det 20. århundrets største politikere er gått bort, sier stortingspresident Olemic Thommessen i forbindelse med Nelson Mandelas bortgang.

Stortingspresidenten markerte Mandelas bortgang ved åpningen av stortingsmøtet fredag 6. desember.


– Sangen fra Sør-Afrika, som så mange av oss forbinder med et folks sang for frihet, har møtt oss i morgentimene. I dag var det klangen fra et folk som sørger over tapet av en stor leder. En hel verden slutter seg til strofene, og deler sorgen, fordi Nelson Mandela, mer enn noen annen statsleder i vår tid, har synliggjort de verdier og idealer vår tid og morgendagens samfunn så sårt trenger. Våre tanker går til det sørafrikanske folk og Mandelas nærmeste, sa Thommessen til Stortinget fredag morgen.


Nelson Mandela var en av de førende aktivistene mot apartheid. I 1994 ble Mandela valgt til Sør-Afrikas første svarte president, en posisjon han hadde i fem år.


– En helt spesiell evne

– Nelson Mandela hadde en helt spesiell evne til å se ut over egen skjebne og personlige lidelser. Til tross for 27 lange år i apartheids fengsler, klarte han å løfte blikket og ta til orde for en fredelig overgang til demokrati for alle sørafrikanere. Med den klokskap, varme og integritet han utviste i mange kritiske øyeblikk, står han som et forbilde, ikke bare for politikere, men også for alminnelige mennesker verden over, sier stortingspresident Olemic Thommessen.


I 1993 ble Nelson Mandela tildelt Nobels fredspris for sin innsats for en fredelig slutt på apartheidregimet og for arbeidet med å bygge opp et demokratisk Sør-Afrika.


– Hans kamp for frihet og rettferdighet skapte også et stort engasjement i Norge. Ingen glemmer det magiske øyeblikket den 11. februar 1990, da Mandela endelig kunne forlate fengselet som en fri mann, sier Olemic Thommessen.


Overgangen til demokratisk styre har i mange land skjedd etter væpnet konflikt, med store lidelser for befolkningen som en følge. Slik var det ikke i Sør-Afrika.


– Fredelig overgang fra apartheidregimet

– Nelson Mandela hadde mye av æren for den fredelige overgangen fra apartheidregimet, noe fredspristildelingen i 1993 også bærer vitnesbyrd om. Hans utrettelige innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter er noe alle mennesker bør la seg inspirere av. En av det 20. århundrets største politikere er gått bort. Han kommer til å bli dypt savnet, sier stortingspresidenten.

Kontakt

Silje Bergum Kinsten, stortingspresidentens rådgiver, tlf. 930 01 854

Sist oppdatert: 06.12.2013 09:51
: