Vårsesjonen, 122. konferanse i Bangkok

Stortinget deltok med seks delegasjonsmedlemmer på konferansen, som fant sted i perioden 27. mars–1. april. I forkant av sesjonen ble det avholdt et miniseminar for delegasjonen hvor eksterne innledere belyste enkelte av temaene som skulle opp til debatt i Bangkok. Temaet for hoveddebatten var «parlamenter i sentrum for politisk forsoning og godt styresett». En rekke land løftet fram egne tiltak for å bidra til godt styresett, og mange utviklingsland så dette som en viktig del av kampen mot fattigdom. Atskillige av disse fokuserte i tillegg på behovet for internasjonal bistand og utviklingshjelp. Flere delegater understreket parlamentenes sentrale rolle med hensyn til demokratibygging og økonomisk og sosial utvikling. Delegasjonsleder Ingrid Heggø holdt innlegg hvor hun fremhevet parlamentenes rolle i å sikre godt styresett. Hun la særlig vekt på parlamentets kontrollfunksjoner.

Sesjonens hastetema ble viet situasjonen i Chile og på Haiti etter jordskjelvene, og resolusjonen som ble vedtatt, pekte på hvordan parlamentene kan bidra til internasjonal solidaritet med ofrene, og hvordan landene kan lære av hverandre når det gjelder varslingssystemer og preventive virkemidler. Et alternativt tema om palestinernes rettigheter og situasjonen i Øst-Jerusalem, fremmet av den arabiske gruppen og Iran, ble nedstemt.

Temaet i første komité var bekjempelse av organisert kriminalitet, og delegasjonen holdt her innlegg om menneskehandel. I andre komité var fokuset rettet mot FNs tusenårsmål og sør-sør-samarbeid, og et norsk innlegg ble holdt hvor en pekte på sammenhengen mellom handel, investeringer og utvikling. Temaet i tredje komité var unge menneskers deltakelse i den demokratiske prosess, og fra norsk side ble det foreslått at aldersgrensen for å bli valgt til et politisk verv bør være den samme som aldersgrensen som gir stemmerett. Dette ble gjenstand for omfattende debatt, men forslaget ble til slutt tatt med i komiteens endelige resolusjon.

Rådet tok som vanlig stilling til en rekke rapporter, bl.a. om IPUs samarbeid med FN-systemet og om parlamentarikere som er utsatt for brudd på sine menneskerettigheter. Et forslag om å omgjøre IPU til en konvensjonsbasert internasjonal organisasjon ble tatt til etterretning, men ikke diskutert i substans. Norge og mange andre land i 12Pluss-gruppen, den geopolitiske gruppen som Norge tilhører, og som i hovedsak består av vestligorienterte land, er skeptiske til dette.