Barentssamarbeidet er et viktig element i norsk nordområdepolitikk. Det gode samspillet mellom sentrale og regionale myndigheter i alle landene og den direkte kontakten over grensene i regionen gjør Barentssamarbeidet til et politisk instrument som kan håndtere en rekke spørsmål som er svært viktige for folk i regionen.

Barents parlamentarikerkonferanse

Den femte Barents parlamentarikerkonferanse ble arrangert i Luleå den 18.–20. mai 2011, med god deltakelse av nordiske og russiske politikere. Fra Stortinget deltok Bendiks H. Arnesen, Rigmor A. Eide, Ivar Kristiansen, Geir-Ketil Hansen og Janne Sjelmo Nordås. På programmet stod aktuelle temaer som miljø og bærekraftig utvikling, entreprenørskap og næringssamarbeid, urfolk, samt utviklingen av infrastrukturen i regionen. Konferansen ble åpnet av den svenske riksdagspresidenten, mens den svenske handelsminister og nordisk samarbeidsminister Ewa Björling holdt åpningstalen på vegne av det svenske formannskapet i Barentsrådet.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen holdt et av hovedinnleggene under temaet entreprenørskap og næringsutvikling og pekte på at «nøkkelen» for å låse opp de potensielle verdiene i regionen ikke minst er knyttet til utviklingen av et integrert, effektivt og miljømessig holdbart transportsystem for å få eksportert og brakt varene til et videre europeisk og globalt marked. Utviklingen av Den nordlige sjørute og utbygging av jernbanenettet er viktig i denne sammenhengen, understreket han. Han omtalte også det mer spesifikke næringssamarbeidet mellom Norge og Russland, og så på avtalen om en visumfri sone på hver side av den norsk-russiske grensen som et startskudd for et felles norsk-russisk arbeidsmarked i nord. Konferansen vedtok et sluttdokument, som finnes som vedlegg 4.

Forum for unge politikere fra Nordvest-Russland og de nordiske land

Arkhangelsk regionale duma var vertskap for det tredje forum for unge politikere, som samlet rundt 60 representanter fra ulike regioner i Nordvest-Russland og samtlige nordiske land. Temaet på dette forumet var ungdomsarbeidsløshet, styrking av opplæringen på de ulike nivåene i utdanningen, samt utveksling av erfaringer om de ulike programmer og muligheter som finnes for unge i Nordvest-Russland og de nordiske land. Forumet samlet rundt 60 unge politikere. Den nordiske delegasjonen besto av representanter fra nasjonale parlamenter, og ungdomspolitikere på lokalplan.

Fra Norge deltok Jette F. Christensen og Truls A. Wickholm, fra Arbeiderpartiet. Jette Christensen holdt innlegg hvor hun blant annet tok opp samarbeidet mellom norske og russiske utdanningsinstitusjoner. I dag utgjør russiske studenter den nest største gruppen av utenlandsstudenter i Norge. Christensen tok opp problemet med at russiske studenter som studerer i Norge, ikke får kreditert studiepoengene fra Norge i sine russiske vitnemål, til tross for at Russland undertegnet Bologna-avtalen allerede i 2005. Wickholm understreket i sitt innlegg at dagens ungdommer har behov for et mer fleksibelt utdanningssystem, og at myndighetene må legge til rette for unge entreprenører i våre nordlige områder.

Jette Christensen og Truls Wickholm hadde egne møter med et par norske studenter som studerer i Arkhangelsk. Det ble vedtatt en sluttdeklarasjon fra forumet, som finnes som vedlegg 5. Sveriges riksdag vil være vertskap for det fjerde forum for unge politikere i 2012.