Vedtatt av Nordisk Råds Presidium 10. april 2013

Til de nordiske lands regjeringer om nordisk samarbeid om samfunnssikkerhet og beredskap

Det er en økende oppmerksomhet om nordisk samarbeid på samfunns-sikkerhet- og beredskapsområdet. Helhetssynet på dette samarbeidet må utvikles videre. Målet er størst nordisk nytte av samarbeidet, og finne frem til effektive styringsformer som både kan forene politiske visjoner og er praktisk gjennomførbart.

I formannskapsprogrammet for 2013 tar Nordisk råd til orde for å arbeide for utvidelse av NORDRED samarbeidet, til også å gjelde samfunnssikkerhet og beredskap i videre forstand.

NORDRED-avtalen (redningssamarbeidet mellom de 5 nordiske land) fra 1989 danner et av de første formelle rammeverk for samarbeid innenfor samfunnssikkerhet- og beredskap i Norden. Avtalen gjenspeiler et ønske allerede tilbake i 1983 om et utvidet samarbeid mellom de nordiske redningstjenestene. Det er nå på tide med en fornyelse og utvidelse av ansvarsområdet for NORDRED-avtalen.

Tjue år senere ble det grensekryssende samarbeidet om samfunnssikkerhet og beredskap igjen satt på den politiske dagsorden, først gjennom Haga-erklæringen (samarbeidet mellom de nordiske ministrer ansvarlig for samfunnssikkerhet og beredskap) i 2009, dernest i Solidaritetserklæringen fra 2011 slik Stoltenberg-rapporten av 2009 foreslo.

De nordiske landene arbeider allerede tett sammen på nye områder innenfor samfunnssikkerhet slik som cyber- og informasjonssikkerhet og mot cyberkriminalitet. De nordiske landene er alle velutviklede, digitale samfunn som står overfor felles trusler og har integrert infrastruktur. Cyber-risiko og cyberkriminalitet er grenseløs, og krever økt samarbeid over landegrensene.

Tross ulik organisering og sikkerhetspolitisk forankring, arbeider de nordiske landene nært også med tanke på militær støtte til sivil beredskap. Erfaringsutveksling på tvers av grensene er nyttig. Samfunnsmessige utfordringer knyttet til digitalisering av hverdagen, naturkatastrofer og terroraksjoner – stopper ikke ved grensene – de er grenseoverskridende.

Arbeidet med å utvikle samarbeidet om samfunnssikkerhet og beredskap må derfor samtidig være et arbeid for å bygge ned grensehindre. De nordiske landene bør så langt som mulig søke å utvikle beredskapsplaner og regelverk som gjør at mottak/bidrag til vertsnasjonstøtte ikke støter på unødige hindre. Muligheten for å få hurtig assistanse fra nordiske naboer i krisetider reduseres betraktelig dersom ikke nasjonale regelverk muliggjør slik støtte.

Det er mulig med intensivert samarbeid om øvelser, bygging av regionale enheter innenfor EU, FN og NATO, nordisk bistand til og samarbeid med tredjeland og til samarbeid over grensene mellom de nordiske land gjennom NORDRED.

Både Haga-erklæringen og Solidaritetserklæringen illustrerer godt den vilje til samarbeid som finnes mellom de nordiske landene. De nordiske land bør bestrebe seg på å følge opp erklæringene, ved at det lages praktiske rammer som gjør det mulig for de nordiske beredskapsorganisasjonene å utvikle sitt grensekryssende arbeid videre.

Nordisk råd er orientert om at det i juni 2013 vil bli lagt fram en Haga-II erklæring. Erklæringen må imøtekomme de forventinger som sentrale nordiske beredskapsinstitusjoner har til politisk støtte i forbindelse med sitt arbeid. I denne sammenheng vil det være naturlig at det iverksettes jevnlige kontakter mellom Nordisk råd og Haga-ministrene.

Nordisk råd vil be om en redegjørelse til sesjonen 2013 på basis av en Haga-II erklæring.

NordForsk har opprettet et nordisk forskningsprogram om samfunnssikkerhet og beredskap. Nordisk råd ser positivt på dette initiativet som bidrar til kunnskapsutvikling og økt kompetanse i Norden. Norden kan med dette også fremstå med solid samlet kompetanse i internasjonal sammenheng.

Nordisk råd går inn for å:

  • Øke oppmerksomheten på sivilt – militært samarbeid for å styrke samfunnssikkerhet og beredskap

  • Vurdere å fornye og utvide NORDRED-avtalen

  • Inkludere i Haga-II erklæringen et punkt om dialog med Nordisk råd

  • Oppfordre Haga-ministrene til å fremlegge en redegjørelse til Nordisk råds sesjoner

  • Fjerne grensehindringer ved redningssamarbeid og vertsnasjonsstøtte

  • Styrke nordisk forskning om samfunnssikkerhet