6.6 Kontrollsaker

Kontrollkomiteens leder, Sonja Mandt, redegjorde for kontrollkomiteens virksomhet samt komiteens forslag om Riksrevisjonens rapporter om henholdsvis Nordisk ministerråd, Nordisk råd og Nordisk kulturfond.

Kontrollkomiteen har i 2012 fortsatt på den systematiske gjennomgangen av de nordiske institusjonene med sikte på å få innblikk i hvordan de skaper nordisk nytte. Hun understreket at det er et forsøk på å få oversikt og innblikk i virksomheten, og ingen evaluering.

Komiteen har nå laget forslag til hvordan partistøtten skal håndteres, og har oversendt det til viderebehandling i presidiet.

Riksrevisjonens merknader om oppfølging av prosjektvirksomheten vil kontrollkomiteen følge opp. Kontrollkomiteen bemerker at Kulturfondets virksomhet i noen grad overlapper kulturministrenes kulturprogrammer, og er av den oppfatning at det ville være en effektivitetsgevinst å vurdere å samle administrasjonen for alle de kulturelle støtteordninger på ett sted.

Som en oppfølging av en utredning i 2011 om effekten av Nordisk råds rekommandasjoner, har komiteen utarbeidet forslag om tilretteleggelse av arbeidet i utvalgene og rådssekretariatet – også anbefaling til sekretariatene for de nasjonale delegasjonene. Formålet er å styrke rådets viktigste politiske instrument, nemlig rekommandasjonene.

Kontrollkomiteens utgangspunkt er at utarbeidelsen av medlems- og utvalgsforslagene er et politisk ansvar, og komiteen vil med forslaget rette et sterkere fokus på å bedre kvaliteten av de politiske innspill. Rekommandasjonen er en grunnstein i rådets arbeid, og kontrollkomiteen mener at ved å sette dette forslaget ut i livet vil det føre til bedre rekommandasjoner som har større politisk gjennomslagskraft.