Presidiet består av 13 medlemmer fordelt mellom de nordiske partigrupper i Nordisk råd, samtidig som alle land er representert. Presidiet behandler de overgripende politiske saker, den generelle retning og utvikling av rådets virksomhet samt har ansvaret for at rådets virksomhet er i takt med virksomheten i de nasjonale parlamentene. Presidiet er ansvarlig for kontakten med andre internasjonale organisasjoner. Presidiet behandler saker som berører utenriks- og forsvarspolitikk samt samfunnssikkerhet. Presidiet behandler budsjettet for Nordisk ministerråd.

Norge var representert i presidiet i 2012 ved Rigmor Andersen Eide, Marit Nybakk og Per-Kristian Foss. Kimmo Sasi (Konservative gruppe), Finland, var president i 2012 med Silvia Modig (Venstresosialistiske grønne gruppe), Finland, som visepresident.

Ved Nordisk råds sesjon i november 2012 i Helsinki ble Marit Nybakk (Sosialdemokratiske gruppe) valgt som president for 2013 med Per-Kristian Foss (Konservative gruppe) som visepresident. Rigmor Andersen Eide ble også innvalgt til presidiet.

I annet halvår 2012 har presidiet holdt 3 møter. Ved møtet 26.–27. september 2012 i Göteborg drøftet presidiet et medlemsforslag om opprettelse av ombudsmannsinstans for grensehindringer, et forslag om et grenseløst Norden samt et forslag om at vedtektene for Nordisk råds priser samskrives til et samlet sett av vedtekter og hvor nomineringsperioden harmoniseres. I denne sammenheng hadde presidiet et møte med leder for litteraturpriskomiteen som stilte seg kritisk til denne harmoniseringen. Presidiet besluttet å fremlegge til sesjonen en internasjonal strategi for Nordisk råd. Presidiet avviste et forslag fra Den venstresosialistiske grønne gruppen om at de nordiske lands regjeringer fremsetter forslag til sine respektive lands parlament om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat. Presidiet besluttet at det skulle holdes en temasesjon i Stockholm i april 2013 over temaet «Utenriks- og forsvarspolitikk, sikkerhetspolitikk samt samfunnssikkerhet».

Til Nordisk råds jubileumssesjon, 60 år siden Nordisk råd ble etablert, i Helsinki 30. oktober–1. november, hadde presidiet bedt Centrum för Norden-studier (CENS), Helsinki, å fremlegge en rapport om det fremtidige nordiske samarbeidet. Rapporten «Nordiska Gemenskaper – en vision för samarbeidet» ble presentert på et seminar i Riksdagen den 29. oktober i 2012.

I forbindelse med sesjonen hadde presidiet et møte med de nordiske statsministrer hvor tre tema ble berørt: utviklingen av det nordiske samarbeidet, det nordiske sikkerhets- og forsvarssamarbeidet, og det fortsatte grensehindersamarbeidet.

I presidiets møte med de nordiske utenriksministrer ble gjennomføringen av Stoltenberg-rapportens forslag diskutert, sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid ble berørt og nordisk ambassadesamarbeid, herunder samlokalisering, ble drøftet. Det ble dessuten diskusjon om nordiske kontakter og samarbeid med Hviterussland og Russland.

Presidiet hadde dessuten et møte med de nordiske samarbeidsministrene hvor følgende punkter ble diskutert: utviklingen av det nordiske samarbeidet, erfaringene fra kontaktene mellom presidiet og samarbeidsministrene fra arbeidet med ministerrådets budsjett for 2013, og det fortsatte grensehindersamarbeidet.

Presidiet hadde også et møte med Vestnordisk råds presidium. Tema som ble tatt opp var arktisk samarbeid, spørsmålet om en felles konferanse i 2013 om klimaendringer og forvaltning av levende ressurser samt spørsmålet om hvorvidt Nordisk råd kunne ta initiativ til å etablere en uavhengig forskningsinstans som kunne granske de marine forhold omkring landene og komme med anbefalinger om f.eks. kvoter.

I tilknytning til sesjonen hadde presidiet et møte med representanter fra Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsrådet samt fra Parliamentary Association of Northwest Russia. Kommende felles aktiviteter ble drøftet. Særskilt ble nevnt den årlige rundebordskonferanse som i 2013 skal holdes i Syktyvkar, Forum for unge politikere fra Norden og Russland som skal holdes i Karelen og at Norge i 2013 er vertskap for Nordisk råds studieprogram for russiske parlamentarikere samt studiebesøk av nordiske parlamentarikere til Novgorod i 2013. Fra Nordisk råds side ble det uttrykt bekymring over den demokratiske utvikling i Russland.

I tilknytning til presidiets møte 4. desember 2012 i Sønderjylland, avla presidiet et besøk ved Nordisk informasjonskontor i Flensburg. Presidiet drøftet et medlemsforslag fra Den konservative gruppe om et styrket nordisk samarbeid mot cybertrusler og digitale angrep. Presidiet besluttet etter votering å ikke fremme et forslag om å etablere et ministerråd for utenriks- og forsvarssaker. Presidiet godkjente nye retningslinjer for partistøtte i Nordisk råd. Presidiet drøftet dessuten effektivisering av Nordisk råds rekommandasjoner og hvorledes de kan bedre følges opp overfor ministerråd og nordiske regjeringer. Presidiet besluttet at det skulle holdes en konkurranse blant nordiske kunst- og designskoler om utforming av en prisstatuett som skal utdeles ved overrekkelsen av Nordisk råds priser. Presidiet besluttet å utse en rekrutteringsgruppe for å finne en ny rådsdirektør som skal tiltre 1. januar 2014. Gruppen ble ledet av Marit Nybakk. I gruppen inngikk også Per-Kristian Foss.

I første halvår 2013 har presidiet holdt tre møter. Ved Nordisk råds møter 28.–29. januar i Reykjavik drøftet presidiet et forslag om å opprette et forsvarspolitisk fellesskap, en form for en rundebordskonferanse mellom presidiet og forsvarsministrene. Presidiet besluttet å fremlegge forslaget til temasesjonen i april. Konferansen skal finne sted i september i Helsinki siden Finland har formannskapet i NORDEFCO (det nordiske forsvarssamarbeidet). Presidiet hadde dessuten en første drøftelse av en uttalelse om utenriks- og forsvarspolitikk med sikte på vedtak under temasesjonen 11. april. Presidiet besluttet å sende en henvendelse til alle de nordiske parlamenter med en oppfordring å holde en debatt om nordisk forsvars- og sikkerhetssamarbeid i løpet av våren 2013. Presidiet besluttet etter forslag fra Kulturutvalget at Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur skulle deles ut for første gang i Oslo i 2013.

Ved presidiets møte 10. april 2013 godkjente presidiet en uttalelse om samfunnssikkerhet og besluttet å sende denne til de nordiske ministrer ansvarlig for samfunnssikkerhet, de såkalte «Haga-ministrene». Presidiet besluttet dessuten med bakgrunn i Nordisk råds EU-strategi å igangsette en forsøksordning med å ha en studentpraktikant i Europaparlamentet. Presidiet drøftet ministerrådets utkast til nye retningslinjer for samarbeidet med de baltiske land og Nord-vest- Russland. Presidenten orienterte om Norges planer i anledning av grunnlovsjubileet 2014. Det fremkom at det også er i gang forberedelser i Sverige og Danmark. Det ble påpekt at Vestnorden historisk har hatt tett tilknytning til Norge og Danmark og at denne delen bør inkluderes i jubileet. Presidenten hadde i tilknytning til møtene i Stockholm et møte med den svenske samarbeidsminister. Presidenten deltok 9. april 2013 dessuten på en konferanse arrangert av Nordisk ministerråd om «Bærekraftig næringsutvikling og ressursforvaltning i Arktis».

Nordisk råds president møtte de nordiske statsministrer 16. mai i Stockholm i forbindelse med en konferanse om tiltak mot ungdomsarbeidsløshet. Statsministrene støttet forslaget om tema for sesjonens toppmøte: «Visjoner for det nordiske samarbeidet – hvilket Norden møter de unge og er den nordiske modell under avvikling?»

I tilknytning til presidiets møte 25.–27. juni i Bodø fikk presidiet en orientering av Fylkesmannen i Nordland om sikkerhet og beredskap i fylket. Det ble også holdt en orientering i Hovedredningssentralen om dens virke og geografiske dekningsområde. Presidiet besøkte dessuten Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan og ble orientert om utfordringene i nordområdene og om samfunnssikkerhet og beredskap.

Presidiet drøftet et forslag fra Midtengruppen i Nordisk råd om å opprette et nordisk informasjonskontor i Gdansk, men i en tid med nedskjæringer i ministerrådets budsjett var det ingen tilslutning til dette forslaget. Presidiet besluttet at temaet for temasesjonen i april 2014 i Island skal være «Utnyttelse av naturens ressurser». Presidiet konstaterte at det er nordiske arrangementer ved folkemøtene på Bornholm, i Almedalen på Gotland og i Arendal.

Presidiet besluttet å velge statuetten «Nordlys», utarbeidet av Linn Wie og Astrid Wiwel, som statuett for Nordisk råds priser.

Nordisk råds fellesbudsjett i 2013 er på 30 660 000 danske kroner. Nivået er uendret fra 1996. Landenes betalingsandel bestemmes etter en særskilt fordelingsnøkkel som baserer seg på landenes andel av den samlede bruttonasjonalinntekt for de nordiske land. Fordelingsnøkkelen utarbeides av de nordiske lands finansdepartement. Stortingets andel i 2013 er på 29,3 pst. (29,2 pst. i 2012). Andelen for 2014 blir 30,6 pst. Rådets felles sekretariat er i København og har om lag 20 ansatte. Tidligere minister, Jan-Erik Enestam, Finland, er direktør for sekretariatet. Presidiet besluttet 27. juni å ansette Britt Bohlin, Sverige, som direktør fra 1. januar 2014.

8.1.1 Presidiets arbeidsgrupper og rapportører

Presidiet har ansvaret for samordningen av Nordisk råds behandling av Nordisk ministerråds budsjettforslag som for 2013 er på 987 mill. danske kroner, og for ministerrådets planer for det nordiske samarbeidet. Det har vært uendret realnivå for det nordiske budsjett de senere år. Presidiet har nedsatt en budsjettgruppe med ett medlem fra hver av rådets fem partigrupper. Leder er Per-Kristian Foss (Konservative gruppe). Land som ikke blir representert gjennom partigruppene, kan delta med observatør.

Presidiet har utsett Per-Kristian Foss som rapportør for Hviterussland.

Presidiet har utsett Rigmor Andersen Eide som rapportør for kontaktene med Vestnordisk råd.

Presidiet har utsett Marit Nybakk som sikkerhetspolitisk rapportør.

Cristina Husmark Pehrsson (Sverige) ble utsett som rapportør for grensehindersamarbeidet, Karin Åström (Sverige) som rapportør for Den nordlige dimensjon og samarbeidet med Parliamentary Association of North-West Russia, Bertel Haarder (Danmark) som EU-rapportør, Kimmo Sasi (Finland) som rapportør for samarbeidet med Baltisk forsamling, Høgni Hoydal (Færøyene) som ungdomskontakt. Bertel Haarder (Danmark) ble utsett som rådets representant i Østersjøområdets parlamentarikerkomité og Helgi Hjörvar som observatør i Arktisk parlamentarisk komité.

8.1.2 Presidiets internasjonale kontakter

Nordisk råd har tette kontakter med Nordens nærområder gjennom observatørskap i Arktisk parlamentarisk komité, deltakelse i Østersjøområdets parlamentarikerkomité, tett samarbeid med Baltisk forsamling, koordinerende rolle i Barents parlamentariske samarbeid, nært samarbeid med Parliamentary Association of North-West Russia (PANWR) samt kontakter med Russlands parlaments Statsduma og Føderasjonsråd.

Rådet har dessuten gode kontakter med Europaparlamentet og BeNeLux interparlamentariske forsamling.

Nordisk råd har siden begynnelsen av 1990-tallet gjennomført utvekslingsprogram for baltiske og russiske parlamentarikere. Programmet som nå omfatter russiske parlamentarikere, ble videreført i 2012 og 2013.

Presidiet var representert på Baltisk forsamlings årsmøte i Vilnius 8.–9. november 2012. Fra delegasjonen deltok Per-Kristian Foss. Et hovedtema på møtet var hvorledes de baltiske land kan markere sine felles interesser i EU. Et annet tema var felles baltiske helseprosjekter, et samarbeidsområde hvor de baltiske land har kommet lenger enn de nordiske land. Den 17.–18. januar 2013 var det toppmøte i Riga mellom presidiene i Baltisk forsamling og Nordisk råd. Marit Nybakk og Per-Kristian Foss deltok. Temaene var Gjennomføring av EUs østersjøstrategi i lys av baltisk-nordisk samarbeid, en baltisk-nordisk stemme i EU, baltisk-nordisk samarbeid angående Hviterussland.

Nordisk råds president deltok på et globalt møte for regionale organisasjoner i Dubai 12.–14. november.

Nordisk råd deltok på Vestnordisk råds temakonferanse om helsesystemer, 14.–18. januar 2013 i Ísafjördur, Island. Presidiet var representert ved Rigmor Andersen Eide.

Nordisk råd var representert på ulike arrangement under den nordiske kulturmønstring «Nordic Cool» i Washington D.C. 19. februar–17. mars.

Presidiet var representert på den 6. parlamentariske Barentskonferanse i Harstad 22.–24. april.

Presidiet arrangerte 22.–26. april en studietur til Barentskonferansen i Harstad og til Oslo for om lag 20 russiske parlamentarikere fra Russlands parlament og regionale parlament i Nordvest-Russland.

Den 24.–26. april ble det i Petrozavodsk, Karelen, arrangert det 5. forum for unge politikere fra Norden og Russland. Presidiet var representert ved Högni Hoydal, Færøyene.

Nordisk råd deltok på rundebordskonferanse i Syktyvkar, Russland, 15.–16. mai, med russiske parlamentarikere fra Statsdumaen, Føderasjonsrådet og fra Parliamentary Association of North-West Russia. Temaer var urfolk, ungdomspolitikk i den nordlige region, matsikkerhet i de nordlige områder samt kultursamarbeid. Fra delegasjonen deltok Torfinn Opheim og Hans Frode Asmyhr.

Etter invitasjon fra Parliamentary Association of North-West Russia deltok rådet med en gruppe politikere på studietur til Novgorod og St. Petersburg 27.–31. mai. Fra delegasjonen deltok Hans Frode Asmyhr, Vigdis Giltun, Per Olof Lundteigen, Torfinn Opheim og Tone Merete Sønsterud.

Presidiet var representert ved presidenten ved møtet i BeNeLux interparlamentariske forsamling 14.–15. juni i Luxembourg.

Nordisk råd var representert på Vestnordisk råds årsmøte 17.–19. august i Narsarsuaq, Grønland, samt på konferansen 20.–22. august samme sted om felles forståelse av utnyttelsen av levende ressurser i Nord- Atlanteren. Konferansen er et felles arrangement mellom Vestnordisk råd, Nordisk råd, Stortinget og Folketinget. Presidiet var representert ved Högni Hoydal, Færøyene.

8.1.3 Presidiets dialog med Hviterussland

Presidiet har i samråd med Baltisk forsamling i 2007 innledet en dialog med parlamentet i Minsk og med hviterussiske partier som ikke er representert i parlamentet. Det seneste seminaret i denne dialogen ble holdt i Minsk i mars 2010. Arrestasjonen av politiske opposisjonelle i etterkant av presidentvalget i Hviterussland 19. desember 2010, førte til at presidiet la kontaktene med Hviterussland på is. Derimot har presidiet fortsatt å holde kontakt med opposisjonen. Presidiet sammen med Baltisk forsamling arrangerte i oktober 2011 og i november 2012 seminarer i Vilnius, Litauen, med politikere fra opposisjonspartier og representanter for frivillige organisasjoner. Seminarene ledes av Per-Kristian Foss som er presidiets rapportør for Hviterussland. Neste seminar finner sted 16. september 2013 i Vilnius.