Søk

Innhold

Vedlegg 1 - Representantordninger og godtgjøring – historisk riss

Vedlegg 1

Ordningene som tilstås stortingsrepresentantene, har sine røtter helt tilbake til riksforsamlingen og Eidsvoll i 1814. Begrunnelsen har helt siden begynnelsen vært at representantene må få eventuell ulempe ved å møte som representant kompensert, og om nødvendig bli satt økonomisk og praktisk i stand til å møte som folkevalgt.

Ordninger har kommet til eller blitt fjernet eller justert i løpet av denne perioden, etter hvert som samfunnet har endret seg sosialt og teknologisk og sammensetningen av nasjonalforsamlingen har endret seg demografisk. I et langt historisk perspektiv har selvfølgelig overgangen fra storting noen uker hvert tredje år via noen uker hvert år fra 1871 til årlige sesjoner fra høst til midtsommer hatt praktisk betydning for ordningenes innretning, men dette ligger så lang tilbake i tid at det ikke har betydning for utvalgets arbeid. Noe tilsvarende gjelder det faktum at det lenge var mulig, og vanlig, for mange stortingsrepresentanter å være aktive i sitt yrke samtidig som de møtte som stortingsrepresentanter, særlig hvis de bodde nær Stortinget. Det gjøres ikke i dag.

I dette notatet gis et kort overordnet riss av utviklingen i noen av de litt viktigere ordningene for stortingsrepresentantene. Det bygger i hovedsak på Gunnar Hoffs artikkel i Stortingets historie fra 1964 og opplysninger i nyere innstillinger og interne stortingsdokumenter, særlig Dokument nr. 17 (2002–2003). Hensikten er ikke å gi en uttømmende oversikt i denne omgang, men å gi et riss av de lange linjene og utviklingen i ordningene.

Der det er relevant, vil en mer detaljert historisk fremstilling bli utarbeidet for hver enkelt ordning i forbindelse med utvalgets gjennomgang av dem.

De opprinnelige bestemmelsene fra 1814

I grunnloven av 17. mai 1814 ble det slått fast at alle stortingsrepresentanter skulle ha rett til å få reisen til og fra Stortinget dekket, og utgifter til opphold dekket mens stortinget var samlet.

På det første ordentlige storting, 1815–1816, ble det vedtatt en lov som fastslo at stortingsrepresentanter skulle få dekket skysskostnader til og fra Stortinget innenfor gitte grenser. De fikk også diettpenger under oppholdet ved Stortinget, inkludert tilskudd for de representantene som medbrakte eller leide tjener under oppholdet.

Også boligspørsmålet, og spørsmål om liv og helse, ble behandlet. Stortingsrepresentanten – og en eventuell tjener – skulle på statskassens bekostning ha kost, brensel og lys, i tillegg til «et Sovekammer med Seng for hans egen Person, samt dessuden, om han har Tjener, et kammer med Seng til denne». Det var det offentliges ansvar å skaffe de nødvendige boligene ved å ordne leieavtaler med husverter. Denne umulige oppgaven hadde også vært aktuell på Eidsvoll i 1814, med en rekke fargerike overleverte beretninger i dagbøker og brev fra embetsmenn, adelsmenn og andre kårne og deres erfaringer fra losji på låver, husmannsplasser og annet på landsbygden på Romerike våren 1814 som resultat. Disse erfaringene medvirket ganske sikkert til at boligspørsmålet var på dagsordenen allerede fra 1815.

I tillegg fikk representanten dekket pleie og behandling samt eventuelle andre kostnader dersom han ble syk på reisen til og fra Stortinget eller mens han var til stede under Stortingets samling. Ved dødsfall «godtgjøres Boet de til hans anstændige Begravelse medgaaede Omkostninger».

Ordningen fra 1815–1816 besto med noen justeringer til 1910. Enkelte forslag om å sette ned satsene for diett m.m. ble ikke vedtatt. I 1845 kom en viss innstramming, da retten til dekning for utgifter og losji til tjener ble fjernet. Lov og praksis har gjentatte ganger vært endret i løpet av de mer enn 200 årene som har gått, for eksempel mht. om godtgjørelsen fastsettes i lov eller i Grunnloven. I 1996 ble Stortingets lønnskommisjon opprettet. Grunnprinsippene har likevel ligget fast.

I 2011 ble dagpenger fjernet, til gjengjeld økte godtgjørelsen. Samtidig innførte man diett på pendling.

Boliger

Som nevnt ovenfor slo loven om godtgjøring fra 1816 fast at det offentlige hadde ansvar for å stille en bolig til disposisjon for representantene. Ansvaret for å skaffe bolig ble overført fra det offentlige til den enkelte representant i 1845. I stedet mottok representantene en fast dagsats som skulle dekke kost og losji i den tiden Stortinget var samlet. Representantene leide seg i denne perioden inn privat, på pensjonat eller hotell i en forholdsvis vid omkrets rundt Kristiania/Oslo sentrum.

Fra tiden rundt første verdenskrig ble det imidlertid knapphet på boliger, og mange representanter fikk problemer med å finne losji. Rett etter første verdenskrig var problemene så store at man uten hell forsøkte å få låne et fartøy fra marinen, som kunne ligge til kai og tjene som flytende hotell for representantene.

I stedet ble det besluttet å kjøpe og innrede et «stortingspensjonat» i Bygdøy allé, som hadde 31 rom og dermed kunne huse et antall stortingsrepresentanter i mellomkrigstiden. I tillegg fortsatte mange representanter å leie privat og på hoteller. Ordningen med pensjonatet besto også i etterkrigstiden, men var av forskjellige årsaker ikke tilfredsstillende.

Boligsituasjonen for stortingsrepresentantene ble satt på spissen ved freden i 1945, da det var umulig å finne losji for representantene som skulle møte. Mange av dem ble innlosjert i Stortingets fløy mot Akersgata, der de sov på jernsenger og under ulltepper, begge deler lånt fra Hærens sanitet og Røde Kors.

I 1948 ble Stortingets boligkomité oppnevnt for å bistå representantene med å skaffe bolig. Det førte til at de første leilighetene ble kjøpt i 1949. Senere ble det bygget og kjøpt flere leiligheter. Selv om de konkrete leilighetene og deres antall og beliggenhet har endret seg over tid, skriver altså ordningen med at Stortinget eier leiligheter som stilles til representantenes rådighet, seg fra ca. 1950.

I 1954 ble det innført en ordning med differensiert daggodtgjørelse for representantene, for å dekke inn merutgifter de som ikke kunne bli boende hjemme, hadde på grunn av pendlingen og at de dermed holdt to husholdninger. Ved samme anledning ble skillet mellom de som bor utenfor eller innenfor en 40 kilometers grense fra Oslo, innført.

Fra 1996 har Stortinget dekket husleie og strømutgifter fullt ut i pendlernes stortingsleiligheter.

Pendlerreiser m.m.

Justeringene i reglene for pendlerreiser er eksempel på tillemping av ordningene for å gjøre det lettere å kombinere vervet som stortingsrepresentant med et normalt familieliv. Fra 1990-tallet, og parallelt med økningen i andel kvinner blant representantene, har dette vært en prioritert utvikling i arbeidet med Stortingets arbeidsformer og ordninger. I tillegg til at representanter som bor mer enn 40 km fra Oslo, får dekket ukentlig pendlerreise til og fra hjemmet, ble det i 2009 innført en tilleggsordning som gir representanter med barn under 20 år en ekstra hjemreise per uke. Det innebar at de fikk en ordning lik den som gjaldt for politisk ledelse i departementene, og var altså motivert ut fra hensynet til gode arbeidsvilkår også for representanter med omsorg for barn. Tilsvarende gjelder for andre ordninger også.

Fratredelsesytelse og etterlønn

I 1967 ble det innført en ordning med ventepenger for stortingsrepresentanter. Den ble revidert i 1973 og igjen i 1981, da en ordning der tidligere representanter som ikke hadde rett til alderspensjon eller uførepensjon, kunne tilstås ventegodtgjørelse for maksimalt tre år av gangen. Mottakeren måtte være aktivt arbeidssøkende, med månedlig rapportering til Stortingets presidentskap, og ventegodtgjørelsen kunne bli avkortet mot andre inntekter.

I 2012 ble denne ordningen erstattet av dagens ordning, med fratredelsesytelse i 3 måneder, og etterlønn i 12 måneder, etter søknad fra representanten.

Begrunnelsen for ventegodtgjørelsen/førtidspensjon og fratredelsesytelse og etterlønn er at det ikke skal innebære økonomisk risiko å bli valgt inn på Stortinget, og å sikre en viss trygghet for representanter som faller ut av Stortinget etter et valg.