4. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov
om endringer i straffeprosessloven (telefonavlytting i narkotikasaker).

I.

       I lov av 22. mai 1981 nr. 25 om rettergangsmåten i straffesaker (straffeprosessloven) gjøres følgende endringer:

Overskriften til kapittel 16 a skal lyde:

       Kap 16a. Telefonkontroll i narkotikasaker

§ 216 d andre ledd nytt siste punktum skal lyde:

       Politimesteren kan, med skriftlig samtykke fra førstestatsadvokaten, bestemme at også andre av påtalemyndighetens tjenestemenn i ledende stillinger skal ha samme kompetanse som politimesterens faste stedfortreder.

§ 216 h skal lyde:

       Telefonkontrollutvalget skal føre kontroll med politiets og påtalemyndighetens behandling av saker etter loven.

       Utvalget skal bestå av minst tre medlemmer som oppnevnes av Kongen. Dessuten oppnevnes ett eller flere varamedlemmer som skal tiltre utvalget i forfallstilfelle. Lederen for utvalget skal oppfylle de krav som stilles til høyesterettsdommere.

       Politiet og påtalemyndigheten skal gi utvalget de opplysninger, dokumenter, lydbåndopptak m v om telefonkontroll i narkotikasaker som utvalget finner nødvendig av hensyn til sin kontrollfunksjon.

       Utvalget kan innkalle til avhør enhver av politiets og påtalemyndighetens tjenestemenn, og dessuten andre offentlig ansatte som bistår ved telefonkontroll. Tjenestemennene har plikt til å forklare seg for utvalget uten hensyn til taushetsplikt.

       Kongen gir nærmere regler om utvalgets oppgaver og saksbehandling.

§ 216 i første ledd siste punktum skal lyde:

       Taushetsplikten er ikke til hinder for at opplysningene brukes som ledd i etterforskningen av straffbare forhold, herunder i avhør av de mistenkte, eller for å gi opplysninger til telefonkontrollutvalget.

§ 216 i tredje ledd siste punktum skal lyde:

       Det kan heller ikke føres vitner om de opplysningene som er fremkommet ved kontrollen.

§ 216 j første og andre ledd skal lyde:

       Enhver skal på begjæring gis underretning om hvorvidt han eller hun har vært undergitt telefonkontroll i narkotikasak etter dette kapitlet. Underretning kan bare gis om telefonkontroller besluttet etter at denne bestemmelsen er trådt i kraft.

       Underretning kan gis tidligst ett år etter at kontrollen er avsluttet. Underretning skal ikke gis dersom det er tatt ut tiltale som ikke er frafalt.

II.

       Lovendringen trer i kraft straks. Endringen i § 216 j første og andre ledd trer likevel tidligst i kraft fra det tidspunkt lov av 5. juni 1992 nr. 52 trer i kraft for straffeprosessloven § 216 j's vedkommende.

Oslo, i justiskomiteen, den 22. februar 1994.

Lisbeth Holand,

Tor Nymo, Olav Akselsen,

leder.

ordfører. sekretær.