9. Andre forslag

       Offerutvalgets utredning inneholder i tillegg til de forslag som er tatt opp foran, også andre lovforslag og en rekke forslag om tiltak av en annen art. I proposisjonen gjennomgås disse.

       Utvalget har foreslått at det skal tas i bruk et skjema som den fornærmede skal fylle ut sammen med en representant for politiet, der det opplyses om eventuelle skader og økonomiske tap. Forslaget har fått til dels svært negativ mottagelse blant høringsinstansene, og departementet går derfor foreløpig ikke inn for en slik ordning.

       Det vil bli foretatt en rekke endringer i påtaleinstruksen som følge av Offerutvalgets forslag. Endringene omfatter bl.a. tiltak som gir økt informasjon til fornærmede. Fornærmede som ønsker det, skal også kunne la en person de har tiltro til være til stede ved politiavhør.

       Departementet arbeider med en generell informasjonsbrosjyre for kriminalitetsofre, og har også bedt politikamrene utarbeide lokale informasjonsskriv. Sosialdepartementet har gitt en utredningsgruppe i oppdrag å utarbeide en håndbok for ofre for kriminalitet og deres pårørende.

       I løpet av 1994 skal det etableres et kompetansesenter for voldsofferarbeid, i første omgang for en periode på fire år. Senteret skal være en koordinerende instans for voldsofferarbeid, drive informasjon, tilby undervisning og drive forskning. Offerutvalget foreslår at det skal tas skritt til å bygge ut et hjelpeapparat for kriminalitetsofre, slik man har i enkelte andre land. I budsjettet er det forutsatt at det skal lages en forsøksordning med offermottak i noen større politidistrikter.

       Utvalget foreslår også at det bevilges penger til å opprette egne hjelpesentre til eldre voldsofre. Det har i flere år blitt bevilget midler til prosjekter vedrørende vold mot eldre. Det arbeides med en informasjonsbrosjyre som tar utgangspunkt i prosjektet « Vern for eldre » fra Oslo.

       Utvalget mener at det i hele landet bør etableres helsetjenester for ofre for voldtekt og andre seksuelle overgrep, og eventuelt også andre voldsofre. Kompetansesenteret for voldsofferarbeid vil få som en oppgave å stimulere til etablering av voldtekts- eller voldsoffermottak i de store byene.

       Departementet har tatt initiativ overfor Politiskolen for å øke innsikten hos tjenestemenn i politiet når det gjelder forholdet til ofrene.

       Kriminalstatistikken bør bygges ut slik at den gir mer relevante opplysninger om kriminalitetsofre. Det er utarbeidet retningslinjer for dette i en egen arbeidsgruppe. Offerutvalget peker på at det i flere land er satt ned komiteer som skal utrede årsaker til og virkninger av utviklingen for voldsforbrytelser, og peke på tiltak som kan demme opp for dem. Departementet er enig i at det er ønskelig med mest mulig kunnskap om disse spørsmålene, og viser til at Justis- og Kulturdepartementet samarbeider om en handlingsplan mot vold i billedmedia. Videre vil det ved Kompetansesenteret for voldsofferarbeid finne sted forskning om voldskriminalitet. Departementet arbeider også for å oppnå en heving av politiets etterforskningskompetanse i saker om seksuelle overgrep mot barn. Både Politihøyskolen og KRIPOS skal styrkes for å bedre kompetansen.

Komiteens merknader

       Komiteen ser at det er et stort, udekket informasjonsbehov blant kriminalitetsofre. Komiteen ser derfor positivt på det arbeidet som gjøres med informasjonsbrosjyrer og -bøker, og forventer at framdriften i arbeidet holdes, og at dette også følges opp lokalt.

       Komiteen ser også positivt poå opprettelsen av et kompetansesenter for voldsofferarbeid, og ser fram til utviklingen av prosjekt som bygger ut hjelpeapparatet for kriminalitetsofre.

       Komiteen ser det videre som positivt at departementet har tatt initiativ overfor politihøgskolen for at offerperspektivet skal styrkes i politiutdannelsen. Det har meget stor betydning for kriminalitetsofre, og særlig for ofre for sedelighetsforbrytelser, hvordan de blir mottatt hos politiet. En god og innsiktsfull mottakelse hos politiet kan bidra til at flere overgrep blir anmeldt. I forlengelsen av dette ser komiteen det som riktig at det blir prioritert å styrke kompetansen på etterforskningen av saker om seksuelle overgrep mot barn.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet har merket seg at maksimalbeløpet for statlig erstatning til voldsofre er hevet til 200.000 kroner, men er i tvil om dette er tilstrekkelig. Dette medlem vil i den anledning vise til en idé som ble fremsatt muntlig for komiteen fra Landsforeningen for voldsofre. Foreningen antydet at det kunne være en idé å opprette et statlig fond til dette formålet bygget opp ved å kreve en bestemt sum fra de som blir straffedømt. Hvert år blir ca 8-10.000 personer idømt betingede eller ubetingede straffer. Dersom hver enkelt av disse betalte inn 1.000 kroner hver til et slikt fond, som en tilleggsstraff, ville beløpet blir 8-10 mill. kroner pr. år. Dette medlem nevner dette bare som et eksempel, men mener at det kan være en idé som departementet bør vurdere videre for å se om den kan ha noe for seg. Beløpets størrelse vil selvsagt kunne vurderes.