1. Innledning og sammendrag

       Som varslet bl.a. i St.prp. nr. 100 (1991-1992) (EØS-avtalen) s. 202 og St.prp. nr. 65 (1993-1994) (GATT) s. *116 foreslår Finansdepartementet endringer i reglene om høyeste utenlandske eierandel i norske finansinstitusjoner (i dag 33 1/3 %), og i eierbegrensningsreglene for utlendinger i norske fondsmeglerforetak (i dag 10-25 %) og i forvaltningsselskap for verdipapirfond (i dag 10-25 %). I stedet for å opprettholde forbudet kombinert med en regel som likestiller EØS-borgere med innlendinger, foreslås det å avvikle den særskilte begrensningen av utenlandske eieres eierskap. Forslaget til lovendringer er en følge av EØS-regelverket og de forpliktelser Norge har i henhold til tjenesteavtalen og bindingslisten i GATT. Det foreslås ikke endringer i de generelle eierbegrensningsregler for finansinstitusjoner (10 %-grensen). Disse reglene vil gjelde også for utlendinger.

       Etter forretningsloven § 4 annet ledd annet punktum kan bare norske banker eie en bank som er stiftet med Kongens samtykke iht. særregelen i § 4 annet ledd første punktum (stiftet av tre eller flere norske banker uten tegningsinnbydelse). § 4 annet ledd annet punktum foreslås også opphevet. Etter forretningsbankloven §§ 7 og 33 må en forretningsbank ha minst 20 aksjonærer som er statsborgere i og bosatt i en EØS-stat. Kravet om nasjonalitet og bosted for aksjonærene foreslås avviklet, mens det generelle kravet om minst 20 aksjonærer foreslås opprettholdt.

       I tilknytning til de tilsvarende forslag til endringer i aksjeloven i Ot.prp. nr. 36 (1993-1994) , foreslås det å oppheve kravet om nasjonalitet og bosted for stiftere av sparebanker, forretningsbanker og forvaltningsselskap for verdipapirfond.

       I henhold til de generelle reglene i EØS-avtalen skal ytere av finansielle tjenester bl.a. ha adgang til å etablere filial her i riket. Det foreslås å presisere i lovteksten at fondsmeglerforetak, og, i den grad det kan være praktisk, forvaltningsselskap for verdipapirfond og andre investeringsforetak, med hovedsete i en annen EØS-stat, skal ha adgang til å etablere filial her i riket.

       Mulige endringer mht. filialetablering fra foretak i stater utenfor EØS-området er ikke behandlet i proposisjonen.

       Et høringsnotat ble sendt ut 9. november med frist 30. november 1994. Om dette vises det til proposisjonen.