2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E. Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A. Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, og fra Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, viser til at LO og NHO har sluttført avtaleforhandlingene om « Europeisk samarbeidsutvalg, avtale mellom LO og NHO om opprettelse av europeisk samarbeidsutvalg eller tilsvarende samarbeidsformer » og at ikrafttredelse for avtalen er satt til 22. september 1996.

       Komiteen mener at LO og NHO har kommet fram til en godt egnet avtale på dette området.

       Komiteen viser til at denne avtalen kun fastsetter minimumskrav. Det står derfor fritt for andre fagorganisasjoner å inngå bedre avtale, både på organisasjonsnivå og på foretaks- og konsernnivå. Komiteen har merket seg at det er få andre land hvor partene har lykkes med å komme fram til en slik avtale for nasjonal implementering, noe som gjør avtalen spesiell i europeisk sammenheng.

       Komiteen har merket seg proposisjonens omtale vedrørende tilpasning av reglene til norsk rett, taushetspliktsregler og tvisteløsninger. Komiteen slutter seg til departementets vurderinger.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til de innvendinger som i denne sak har kommet fra arbeidstakersiden ved Akademikernes Fellesorganisasjon og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, og fra arbeidsgiverne representert ved Arbeidsgiverforeningen for skip og offshorefartøyer, omkring Regjeringens fremgangsmåte for å gjennomføre EU-direktivene i norsk rett. Disse medlemmer vil be Regjeringen merke seg dette. Disse medlemmer mener det bør legges opp til en fremgangsmåte rundt gjennomføring av EU-direktiver på arbeidslivsområdet som sikrer bred deltagelse fra arbeidslivets organisasjoner.

       Disse medlemmer vil fremme følgende forslag:

       « Det henstilles til Regjeringen om å bidra til at det ved fremtidig implementering av direktiver blir sikret at alle hovedorganisasjoner samt eventuelle særlig berørte fagorganisasjoner trekkes med i implementeringsarbeidet. »

       Komiteens medlemmer frå Sosialistisk Venstreparti vil be Regjeringa velje ein framgangsmåte rundt gjenomføring av EU-direktiv på arbeidslivsområdet som sikrar relevant deltaking frå arbeidslivet sine organisasjonar.