8. Økonomiske og administrative konsekvenser

8.1 Sammendrag

       Det redegjøres for de utgiftene til utenlandsbehandling som henholdsvis fylkeskommunene og Rikstrygdeverket har hatt de siste år. Det uttales at den foreslåtte utvidelse av retningslinjene antas å ha beskjedne økonomiske konsekvenser, men at det ikke er mulig å tallfeste disse.

       Det uttales at en tilfredsstillende administrasjon av ordningen vil medføre en tilleggsbevilgning til styrking av Rikstrygdeverket på 1,3 mill. kroner årlig, og at det til klagenemnda vil det være behov for en bevilgning på 1 mill. kroner årlig, inklusive opprettelse av to stillinger i sekretariat. Sosial- og helsedepartementets rådgivende utvalg for behandling i utlandet vil bli nedlagt som følge av opprettelsen av klagenemnda. Midlene som i dag bevilges over departementets budsjett til dette utvalget, vil i tillegg bli overført klagenemnda.

       Departementet vil komme tilbake til budsjettmessige konsekvenser vedrørende Rikstrygdeverket og klagenemnda under den ordinære budsjettbehandlingen.

       Forslag framkommet under høringen om evaluering av ordningen vil bli drøftet videre i departementet.

8.2 Komiteens merknader

       Komiteen slutter seg til de foreslåtte endringer og forutsetter at departementet følger nøye med i kostnadsutviklingen framover både med hensyn til folketrygdens og fylkeskommunens utgifter.