2. Gjeldende rett

Innledning

       Det anslås at det finnes ca 720.000 skytevåpen registrert ved landets politidistrikter. I svært mange politidistrikter mangler en oppdatering av lokale registre. Man antar at det fortsatt er mange uregistrerte skytevåpen i privat eie.

       Fra 1990 ble det innført plikt til å registrere nyervervede hagler. Hagler ervervet før 1. oktober 1990 kan fortsatt eies og brukes legalt uten at de er registrert. Det antas at det i dag finnes et sted mellom 500-600.000 uregistrerte hagler.

       I løpet av de siste fem år viser oversikten at ca 2.400 våpen er meldt tapt/stjålet. Forholdsvis få skytevåpen kommer til rette.

       I løpet av de siste fem år har Kriminalpolitisentralen mottatt ca 6.500 beslaglagte skytevåpen. Antall drap hvor skytevåpen har vært benyttet har variert fra 7 til 14 årlig i løpet av de siste 5 årene.

       I proposisjonen gis en oversikt over tidligere våpenlovgivning. Gjeldende våpenlov er av 9. juni 1961, og ble sist endret i 1990.

Våpenlovens virkeområde

       Våpenloven regulerer erverv, handel, tilvirking, innførsel og utførsel av våpen, våpendeler og ammunisjon. Hva som regnes som skytevåpen i lovens forstand er nærmere definert i våpenloven § 1.

       I medhold av våpenloven § 5 kan Justisdepartementet bestemme i hvilken utstrekning våpenloven skal gjelde for luft- og fjærgeværer/pistoler. Departementet har ikke benyttet seg av denne adgangen, men etter våpenloven § 29 gjelder en 18 års aldersgrense for erverv av luft- og fjærgeværer.

       Av § 7 fremgår at departementet også har hjemmel til å nedlegge forbud mot å erverve våpen eller liknende som ikke faller inn under § 1. I medhold av denne bestemmelse har departementet bl.a. nedlagt forbud mot erverv av elektrosjokkvåpen, springkniver og stiletter.

Krav til erverv av skytevåpen

       For å kunne erverve våpen stiller våpenloven krav til søkerens skikkethet, alder og behov, jf § 7. Straff for bl.a. vold, uforsiktig omgang med våpen eller annen straffbar handling av mer kvalifiserende art vil være til hinder for å få våpentillatelse. Også andre forhold som f.eks. psykiske lidelser vil kunne diskvalifisere en søker.

       Alderskravet er i utgangspunktet 18 år. Loven åpner imidlertid for å dispensere fra dette kravet ned til 16 år. For erverv av pistol og revolver må søkeren være fylt 21 år.

       Endelig stiller våpenloven opp et krav om behov for skytevåpen. Det mest praktiske er øvelses- og konkurranseskyting, samt jakt.

Oppbevaring av skytevåpen og ammunisjon

       Det fremgår av våpenforskriften at den som har bevilling til å drive handel med skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon plikter å oppbevare alle skytevåpen (våpendeler) og ammunisjon i godkjent lager som er sikret med dirkefri lås.

       Forhandlere kan med politiets tillatelse oppbevare et bestemt antall skytevåpen i butikkens lokaler.

       Regler om oppbevaring av private våpen er inntatt i våpenforskriften del VI. Etter hovedregelen skal den som innehar skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon sørge for å oppbevare gjenstandene slik at uvedkommende ikke får adgang til dem. Det er dessuten gitt nærmere, detaljerte regler om oppbevaring, der kravene bl.a. varierer med oppbevaringssted. Ammunisjon skal alltid oppbevares under særskilt lås, adskilt fra våpen, og ikke i ubebodd hytte, hus e.l.

       Det er ikke gitt regler om politiets kontroll med oppbevaring av skytevåpen i private hjem.

Utlån av våpen

       Dersom det ikke er satt begrensninger i våpentillatelsen etter våpenloven § 8, kan den som har våpenkort overlate gevær til en annen person i inntil 4 uker, jf. våpenloven § 11 første ledd. Utlån kan ikke skje til en som tidligere har fått sitt våpenkort tilbakekalt, eller er blitt nektet å eie eller inneha skytevåpen. Den som låner skytevåpen må ikke være under lovens minstealder, dvs. 16 år. Dersom låntakeren er umyndig må vedkommende ha samtykke fra verge. Uten politimesterens samtykke kan våpenet bare utlånes til personer som er under 18 år til kortvarig bruk under forsvarlig tilsyn.

       Utlånsretten når det gjelder revolver eller pistol er sterkt begrenset. Utlån fra privatperson kan bare skje i forbindelse med tilvirkning, handel, reparasjon eller annen virksomhet. Låntakeren må være over 21 år og det er ingen dispensasjonsadgang fra aldersgrensen.

       Skytterlag eller skytterorganisasjon kan låne ut gevær til sine medlemmer. På skytebane kan det også lånes ut til medlemmer som ikke har fylt 18 år. Utenfor skytebane kan det ikke lånes ut til personer under 18 år med mindre låntakeren er under forsvarlig tilsyn og den som har omsorgen for vedkommende har samtykket i det. Medlemmer over 18 år kan låne gevær fra skytterlag i inntil 1 år. Forutsetningen er at vedkommende antas å være kvalifisert til å erverve skytevåpen.

       Ved utlån av pistol eller revolver er reglene langt strengere, bl.a. kan skytterlag bare låne ut pistol/revolver til sine medlemmer på skytebanen til bruk den aktuelle dag.

Transport og forsendelse av våpen og ammunisjon

       Etter våpenforskriftene skal skytevåpen under transport være tomt for ammunisjon, og skytevåpen og ammunisjon skal være under tilsyn.

       Transporteres våpenet som reisegods eller postforsendelse, må en vital del fjernes, eller våpenet sikres på annen måte slik at det ikke kan brukes. Ved transport i motorvogn skal våpenet anbringes slik at det ikke er lett tilgjengelig. Dersom motorvognen forlates, skal en vital del fjernes og medbringes. Våpenets hoveddel og ammunisjon kan etterlates innelåst dersom det skjules på en forsvarlig måte.

Bæring av våpen på offentlig sted

       Det finnes ingen bestemmelse i dag som direkte forbyr bæring av våpen på offentlig sted, men straffeloven § 352 a hjemler straff for den som forsettlig eller grovt uaktsomt bærer kniv eller liknende redskap på offentlig sted. Bestemmelsen rammer ikke kniv m.v. som brukes eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

       Enkelte lokale politivedtekter inneholder forbud mot å bære ladd våpen på offentlig sted.

Straff etter våpenloven

       Overtredelse av våpenloven er i dag en forseelse, og straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder. Denne strafferammen gir ikke adgang til pågripelse eller varetektsfengsling.

Tilbakekall av våpenkort

       Dersom innehaveren av et våpenkort ikke lenger fyller kravet til edruelighet eller pålitelighet, eller dersom han av særlige grunner kan anses som uskikket til å ha skytevåpen, kan politiet tilbakekalle våpenkortet etter våpenloven § 10. Våpenkortet kan også tilbakekalles dersom vedkommende ikke lenger har et behov eller annen rimelig grunn til å ha skytevåpen.

Rettstilstanden i andre land. Internasjonale avtaler m.m.

       I proposisjonen gis en oversikt over våpenlovgivningen i Sverige og Danmark.

       Schengen-konvensjonen stiller krav til den nasjonale kontroll med skytevåpen og ammunisjon. Våpenloven har gjennomgående strengere bestemmelser enn Schengen-konvensjonen. Konvensjonen forutsetter imidlertid at det etableres en del administrative rutiner for utveksling av informasjon m.v.

       Den europeiske konvensjon av 28. juni 1978 om kontroll med privatpersoners erverv og besittelse av våpen stiller krav om informasjonsutveksling m.v., bl.a. i forbindelse med omsetning av våpen som berører flere land. Norge har hittil ikke tiltrådt konvensjonen, men Schengen-konvensjonen inneholder en bestemmelse som stiller samme krav til informasjon.