1. Sammendrag

       Planleggings- og samordningsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til lov om pensjonsordning for ballettdansere, sangsolister og korsangere (i det følgende kalt det kunstneriske personalet) som er ansatt ved Den Norske Opera. Forslaget er i det vesentligste likelydende med lovutkastet i Ot.prp.nr.69 (1996-1997). Forslaget i herværende proposisjon skiller seg fra forslaget i Ot.prp.nr.69 (1996-1997) på ett punkt, nemlig å lovfeste forskriftshjemmel for avvikende utbetalingstidspunkt for oppsatt alderspensjon.

       Det foreslås at dagens pensjonsordning lovfestes med den endringen som nevnt over, og at administrasjonen av pensjonsordningen overføres til Statens Pensjonskasse. Det tekniske og det administrative personalet ved Den Norske Opera har i dag sin pensjonsordning i Kommunal Landspensjonskasse. Det foreslås ingen endringer i pensjonsordningen til dette personalet.

       I Ot.prp.nr.69 (1996-1997) blir det gitt en omtale av statens eventuelle ansvar for de pensjonsforpliktelsene som er opparbeidet i pensjonsordningen, det gis en vurdering av hvordan disse forpliktelsene budsjettmessig og administrativt best kan håndteres og avslutningsvis blir det gitt en omtale av mulige endringer i dagens regelverk.