2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen, Anne Helen Rui og Åge Tovan, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Dagrun Pedersen, fra Høyre, Gunn Marit Helgesen og fra Senterpartiet, Tron Erik Hovind, viser til at erfaringene med praktiseringen av disiplinærloven gjør det nødvendig å foreta enkelte lovendringer, at ett av endringsforslagene gjelder å rette opp en feil henvisning i loven, samt at det er behov for å foreta enkelte endringer som følge av nye militære straffeprosessbestemmelser vedtatt ved lov av 24. juni 1994 nr. 36 om endringer i straffeprosessloven m.v.

       Komiteen har ingen merknader til de endringsforslag som ikke er nevnt i det følgende.

2.1 Forslag om endringer i §13 første ledd (kompanisjefs myndighet til å ilegge refselse)

       Komiteen har merket seg høringsuttalelsene fra Landsutvalget for tillitsvalgte i Forsvaret (LTF/S) og Generaladvokaten knyttet til forslaget.

       Komiteen har merket seg at departementet med utgangspunkt i at lovens intensjon bl.a. er å redusere bruken av arrest, ikke ser at en heving av kompanisjefens kompetanse til å ilegge bøter som refselse øker faren for urimelig forskjellsbehandling.

       Komiteen viser til at Generaladvokatens merknader vil bli vektlagt i forbindelse med forestående revisjon av disiplinærreglementet.

2.2 Forslag om endringer i §26 første ledd (oppsettende virkning av klage når refselsen gjelder bot)

       Komiteen viser til at Justisdepartementet, LTF/S og Ombudsmannen har kritiske merknader til departementets forslag, og registrerer at departementet ikke fremmer sitt opprinnelige forslag til lovtekst.

       Komiteen viser til at sakene representerer en administrativ belastning på vernepliktsforvaltningene, og viser til at antallet innkrevingssaker gjennom Statens Innkrevingssentral (SI) som gjelder refselse har steget de seneste år.

       Komiteen er derfor enig med departementet i at den foreslåtte lovteksten både tilgodeser hensynet om å unngå kostbare innkrevingsordninger, hensynet til den refsede og hensynet til rettssikkerheten.