2. Komiteens merknader

       Kommunal- og arbeidsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag om at konflikten mellom Norges Rederiforbund og Oljearbeidernes Fellessammenslutning i forbindelse med tariffrevisjonen 1997 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda. Departementet fremmer samtidig forslag om at det blir forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidskamp for å løse tvisten.

       I proposisjonen redegjøres det for konfliktens forløp. Etter at meklingsfristen var utløpt 23. august 1997 kl. 24.00 og partene ikke var kommet til enighet, tok Oljearbeidernes Fellessammenslutning ut 343 av sine medlemmer om bord på fem flyterigger i streik. 10. september ble ytterligere 113 medlemmer på tre nye flyterigger tatt ut i streik.

       Etter at partene i ny mekling ikke var kommet til enighet, varslet Norges Rederiforbund lockout for til sammen 270 medlemmer i Oljearbeidernes Fellessammenslutning, med plassoppsigelse fra 8. oktober kl. 24.00. Dette fikk den virkning at 13 innretninger som ikke tidligere var berørt av konflikten kom med.

       Etter at partene hadde hatt møte med kommunalministeren 2. oktober ble det klart at det ikke var grunnlag for å ta opp igjen meklingen pga manglende vilje til dette hos partene.

       I sin vurdering av konflikten viser departementet til at til sammen 21 innretninger i Nordsjøen etter dette vil være omfattet av konflikten. En følge av lockouten er at forsvarlig drift bare kan opprettholdes på et fåtall av innretningene. Rederiene vil derfor måtte demobilisere og etablere sikkerhetsbemanning på de fleste av dem, hvilket vil være problematisk på en del rigger uten avtale om sikkerhetsbemanning etter forskrift om sikkerhet § 39.

       Konsekvensen av arbeidsstansen vil i første rekke være en utsettelse av produksjonen fra de innretninger som driver produksjonsboring. For de innretninger som driver leteboring, vil konsekvensene trolig bli utsatt produksjon. Departementet påpeker at stadige og/eller langvarige arbeidskonflikter på norsk sokkel vil kunne svekke Norges troverdighet som oljenasjon.

       Departementet viser til at samtlige arbeidstakerorganisasjoner utenom Oljearbeidernes Fellessammenslutning har kommet til enighet om et forhandlingsresultat med Norsk Rederiforbund ved tariffrevisjonen 1997.

       Etter en samlet vurdering har departementet kommet til at det under de rådende forhold er nødvendig å foreslå nedlagt forbud mot videre arbeidskamp i konflikten, og at konflikten henvises til Rikslønnsnemnda.

       Departementet mener at vedtak om bruk av tvungen lønnsnemd i den omhandlede arbeidskonflikten er innenfor rammene av de folkerettslige forpliktelser Norge har påtatt seg. Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemd, mener departementet at det uansett vil være uforsvarlig ikke å gripe inn i konflikten.