Brev til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen fra Barne- og familiedepartementet v/statsråden, datert 9. februar 1999:

Vedrørende Ot. prp. nr. 63 (1997-98) om adopsjon m.m.

Det vises til komiteens faks datert 2. februar 1999.

Jeg har forstått det slik at komiteen skal avgi sin innstilling til Ot prp 63 (1997-98) den 25. februar 1999. Jeg er svært glad for at proposisjonen nå er til behandling. Det er generelt sett viktig å få lovregulert adopsjonsformidlingen og i forhold til våre forpliktelser etter Haagkonvensjonen om samarbeid og vern av barn ved internasjonale adopsjoner er det spesielt viktig å få presisert og tydliggjort de private adopsjonsforeningenes oppgaver og plikter ved adopsjoner over landegrensene.

Som nevnt i Stortinget den 14. januar 1999 i mitt svar til interpellanten Kristin Halvorsen holder departementet på med å utrede spørsmålet om hvorledes barn som bor sammen med en homofil forelder og hans/hennes partner, best kan sikres. Arbeidet med dette spørsmålet er godt igang i de aktuelle fagavdelingene. Jeg er opptatt av at det er flere muligheter å sikre barna på. Barn som lever sammen med en homofil forelder og hennes/hans partner kan således sikres også på de andre måter enn ved en stebarnsadopsjon. Fagavdelingene utreder nå hvilke tekniske og juridiske endringer de ulike alternativene eventuelt krever. Før jeg tar endelig stilling til spørsmålet ønsker jeg også å se nærmere på resultatene når det gjelder homofile og barn i NOVAs undersøking om levekår og livskvalitet for homofile.

Arbeidet her i departementet vil ikke være klart innen Stortinget skal behandle Odelstingsproposisjonen. Jeg tar sikte på å fremme forslag om hvorledes barn som bor sammen med en homofil forelder og dennes barn best kan sikres, i en egen sak til Stortinget.