Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endring i lov 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

Dette dokument

  • Innst. O. nr. 86 (1998-99)
  • Kildedok: Ot.prp. nr. 69 (1998-99).
  • Dato: 03.06.1999
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2
Til Odelstinget.

Sammendrag

Arbeids- og administrasjonsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endring i lov 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

Departementet foreslår at arbeidstakere som omfattes av lov om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten skal ha rett til avtalefestet pensjon etter denne loven når de fratrer sin stilling etter fylte 62 år. Norges Apotekerforening og de to arbeidstakerorganisasjonene Norges Farmaceutiske Forening og Farmasiforbundet er enige om at AFP skal kunne ytes fra fylte 62 år.

Departementet forslår at lov om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten § 2 første punktum endres slik at den gir arbeidstakere som omfattes av loven rett til pensjon når de fratrer sin stilling etter fylte 62 år.

Departementet legger vekt på at det er enighet mellom partene og at merutgiftene som forslaget innebærer belastes Pensjonsordning for apoteketaten.

Forslaget medfører ingen administrative konsekvenser.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, støtter Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets prinsipielle syn vedrørende AFP-ordningen.

Disse medlemmer vil vise til Fremskrittspartiets merknader i Innst. O. nr. 54 (1993-94), Innst. S. nr. 188 (1992-93) og Innst. S. nr. 236 (1991-92) hvor det uttrykkes stor betenkelighet over at partene i lønnsoppgjørene både i privat og offentlig sektor forhandlet frem en avtale om fordeling av skattebetalernes penger.

Disse medlemmer vil igjen slå fast at statens utgangspunktet for AFP bør være en avvikling av hele ordningen.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at Høyre i alle sammenhenger har gått imot AFP-ordningen. Disse medlemmer viser til at ordningen er blitt meget dyrere enn hva partene i utgangspunktet hadde regnet med.

Disse medlemmer viser til merknader fra Høyre i Innst. O. nr. 54 (1993-94) og Innst. S. nr. 188 (1992-93) der det fremgår at Høyre er imot å senke pensjonsalderen i AFP-ordningen. Videre vil disse medlemmer vise til at den demografiske utvikling i Norge tilsier at flest mulig burde stimuleres til å forbli yrkesaktive så lenge som mulig. Det foreliggende forslag trekker i motsatt retning. På denne bakgrunn kan ikke disse medlemmer støtte Regjeringens forslag.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov:

om endring i lov 1. juli 1994 nr 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten.

I.

I lov 1. juli 1994 nr. 49 om avtalefestet pensjon for arbeidstakere med rett til medlemskap i Pensjonsordning for apoteketaten gjøres følgende endring:

§ 2 første punktum skal lyde:

Arbeidstaker som fratrer sin stilling etter fylte 62 år, har rett til pensjon etter denne lov når det er bestemt i tariffavtale hvor Norges Apotekerforening er part.

II.

Loven trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 3. juni 1999.

May-Helen Molvær Grimstad,leder. Ola T. Lånke,ordfører. Grethe G. Fossum,sekretær.