7. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til den meget brede og omfattende vurdering av alle forhold omkring tilpassing av Forsvaret til deltakelse i internasjonale operasjoner som ble gjort i forbindelse med Innst. S. nr. 152 (1999-2000), jf. St.meld. nr. 38 (1998-1999). Komiteen viser videre til at det allerede i stortingsmeldingen ble varslet en justering i arbeidsmiljølovens § 65 A for å ta høyde for det nye styrkegenereringskonseptet for Hæren, samt at det på sikt på grunn av de forskjellige forsvarsgreners spesielle behov ville kunne oppstå behov for justeringer i kontraktsforholdene.

Komiteen har merket seg at det nå er dokumentert behov for en betydelig større grad av fleksibilitet når det gjelder kontraktsregimet. Komiteen har merket seg at Forsvarsdepartementet legger opp til at forsvarssjefen skal kunne stå fritt til å tilpasse kontraktsregimet etter militære behov, operative krav og en vurdering av den aktuelle operasjon i hvert enkelt tilfelle. Komiteen er enig i dette, og støtter derfor departementets forslag om en oppmykning av fredstjenesteloven § 3 med hensyn til adgang til beordring for lengere perioder med aktiv tjenestegjøring i internasjonale operasjoner samt for kontraktstidens lengde. Komiteen er enig i at den maksimale kontrakts­periode kan utvides til tre år og at den aktive tjenesteperiode skal innenfor kontraktsperioden samlet ikke overstige to år.

Komiteen har merket seg anførsler i høringsrunden vedrørende mulige negative konsekvenser for korporaler og menige som er studenter ved at man kan miste studieplass. Komiteen legger som forutsetning til grunn at korporaler og menige som inngår kontrakt på nytt grunnlag ikke skal miste studieplassen som følge av utvidet tjenestetid.

Komiteen har merket seg at departementet etter høringsrunden foreslår å utvide retten til permisjon til 24 måneder. Komiteen er enig i dette, og i at reglene om rett til permisjon tas ut av arbeidsmiljøloven § 65 A nr. 1 og 2, og at det i stedet innføres en ren permisjonsbestemmelse som ny §  33 E i arbeidsmiljøloven.

Komiteen har merket seg at det foreslås at arbeidstaker som ønsker å fortsette i en stilling han/hun er permittert fra ved pliktig eller frivillig militærtjeneste plikter å varsle arbeidsgiver om dette før tjenesten begynner. Komiteen vil bemerke at dette betyr et betydelig ansvar for Forsvaret når det gjelder informasjon til de tjenestegjørende i forkant av kontraktsinngåelser. Komiteen vil spesielt bemerke at det i en tidlig fase av de nye reglene ikke må bli slik at åpenbare misforståelser og manglende informasjon gir arbeidsgivere et rent formelt grunnlag for oppsigelse. Komiteen har merket seg at forslaget til § 65 A nr. 2 setter krav til omvendt bevisbyrde i saker om oppsigelse. Komiteen er enig i dette.