14. Rett til advokatbistand og dekning av sakskostnader

Sammendrag

Siktede har etter dagens regler rett til advokatbistand i saker om erstatning etter straffeforfølgning med mindre retten finner det unødvendig.

Flertallet i Straffelovrådet foreslår at siktede bare skal få dekket sine omkostninger til forsvarer ved den administrative behandlingen dersom han eller hun delvis får medhold i kravet. Ved rettslig behandling foreslås å videreføre gjeldende rett. Mindretallet mener at krav om erstatning har så nær tilknytning til straffesaken at man bør ha en ubetinget rett til å få dekket bistand fra forsvarer, både til behandling av kravet overfor påtalemyndigheten og overfor retten.

Høringsinstansene er delt i synet på forslagene angående rett til advokat.

Når det gjelder fremsetting av krav for administrativ behandling, foreslår departementet at siktede skal ha rett til å få dekket de nødvendige advokatutgiftene til dette. Erstatningssøkeren bør dessuten få dekket sine sakskostnader dersom han oppnår et bedre resultat ved domstolsbehandlingen, med mindre det dreier seg om et bedre resultat på uvesentlige punkter. Departementet foreslår ellers at erstatningssøkeren kan pålegges å dekke statens kostnader bare dersom søksmålet var grunnløst.

Komiteens merknader

Flertallet, alle unntatt Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til forslaget til saksbehandlingsregler, og vil fremheve at dette innebærer at siktede får rett til dekning av nødvendige advokatutgifter ved administrativ behandling av erstatningskravet. Flertallet støtter også forslaget om at erstatningssøkeren kun får dekket advokatutgifter til domstolsbehandling dersom dette medfører en ikke uvesentlig forbedring av resultatet. Dersom erstatningssøkeren får rett til dekning av advokatutgifter ved domstolsbehandling, frykter flertallet at et unødvendig høyt antall saker vil ankes inn for rettsapparatet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti tiltrer forslaget til saksbehandlingsregler, men mener den erstatningssøkende skal ha rett til fri sakførsel ved behandling av slike krav også i domstolene. Her bør dagens rettstilstand videreføres. Krav til å få dekket sin advokats utgifter bør ikke gjøres avhengig av at man vinner frem med saken.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag i rettshjelpsloven:

"§ 13 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

I saker om erstatning etter straffeforfølgning etter straffeprosessloven kapittel 31 har erstatningssøkeren rett til fritt rettsråd uten behovsprøving."