7. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, Silja Ekeland Bjørkly, Ivar Kristiansen og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide og Olaf Gjedrem, og fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, viser til Ot.prp. nr. 43 (2002-2003) om lov om endringer i lov om enerett til firma og andre forretningskjennetegn mv., og som først og fremst inneholder bestemmelser om hva som kreves for å ha et lovlig firma og hvilket vern man har mot at andre tar i bruk eller registrerer et lignende firma. Komiteen synes de tiltakene til endring som her foreligger bidrar til en forenkling og smidighet i loven som i stor grad kommer næringslivet og det offentlige til gode. Dette er viktig ut i fra det overordnede formål med firmaloven om å ivareta det offentlige og andres behov for å identifisere et foretak ved navn og å skille det fra andre foretak. Komiteen synes også at de forenklingene som legges til grunn gjennom den harmoniseringen som finner sted mellom firmaretten og varemerkeretten er av stor betydning.

Komiteen synes også at det er viktig å ha et best mulig regelverk i forhold til firma og registreringsordninger fordi disse utgjør en del av næringslivets rammevilkår. For næringslivet er det behov for et godt regelverk. I denne sammenheng vil de endringene som her foreslås medføre en dreining fra en lov med mange skjønnsmessige vurderingstema til en lov med mer skjematiske bestemmelser som vil kunne gi de næringsdrivende større grad av formell likebehandling. Komiteen mener likevel at det er viktig å ivareta hensyn til enkelttilfellenes egenart og å tilpasse reglene til nye situasjoner slik at riktige avgjørelser blir fattet i hvert enkelt tilfelle. Komiteen finner det av stor betydning at disse behovene må sees i sammenheng ved utformingen av regelverket slik at mest mulig fleksibilitet i forhold til det enkelte firma blir bevart. I forhold til det offentliges behov i forbindelse med denne loven, synes komiteen at det må vektlegges å begrense den offentlige firmakontrollen i tråd med utviklingen i andre land. Dette for å opprettholde kort saksbehandlingstid og få en bedre ansvarsfordeling mellom det offentlige og næringslivet for på denne måten å oppnå lavere kostnader og gebyrer slik at dette i seg selv ikke blir et registreringshinder.

Det er i samråd med departementet foretatt en rettelse i lovteksten i forhold til forslaget i proposisjonen. Under II er nr. 8 strøket, og lov 3. juli 1953 nr. 2 om sjøtrygdelag er tatt inn.