3. Kravet om forsvarlig egen­kapital og handleplikt ved betydelig tap av egenkapital

3.1 Samandrag

Det følger av gjeldende aksjelov og allmennaksjelov at selskapet til enhver tid plikter å ha "en egenkapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i selskapet". Regelens viktigste formål er i forarbeidene beskrevet som å gi "selskapets ledelse en påminnelse og en oppfordring til å foreta fortløpende vurderinger av selskapets økonomiske stilling, og til å iverksette nødvendige tiltak". Dersom selskapets egenkapital etter en helhetsvurdering må antas ikke å tilfredsstille kravet, inntrer det en handleplikt for styret. I norsk rett er handlepliktregelen gitt tilsvarende anvendelse for både aksjeselskaper og allmennaksjeselskaper.

Departementet går inn for å følge opp forslaget i høringsbrevet om en presisering når det gjelder innholdet av styrets handleplikt når denne inntrer som følge av at selskapets egenkapital må antas å være blitt mindre enn halvparten av aksjekapitalen. Departementet er av den oppfatning at siktemålet skal være å sørge for en forsvarlig egenkapital, og det har vært bred enighet om dette i høringsrunden. En endring av forholdet mellom egenkapital og aksjekapital i form av en kapitalnedsetting vil ikke tilføre selskapet verdier eller sette kreditorene i noen bedre stilling, og vil ikke ha noen betydning for hvorvidt den gjenværende egenkapitalen er forsvarlig etter loven.

Departementet foreslår en omformulering for å klargjøre at i tilfeller hvor det er innkalt til generalforsamling fordi halve aksjekapitalen er tapt, har styret ikke noen plikt til å foreslå tiltak dersom det må antas at selskapets egenkapital uansett er forsvarlig. Siden siktemålet med tiltaket skal være å gi selskapet en forsvarlig egenkapital, gir det liten mening å kreve at styret skal foreslå tiltak i tilfeller der dette allerede er oppfylt. Bestemmelsen vil ha sin funksjon ved at styret plikter å gi generalforsamlingen en orientering om forholdet og en mulighet til å vurdere selskapets virksomhet.

3.2 Merknader frå komiteen

Komiteen støttar hovudprinsippa i aksjelova og allmennaksjelova §§ 3-4 og 3-5. Komiteen vil understreke at selskapet sine forpliktingar til å ha ein forsvarlig eigenkapital til ei kvar tid er eit viktig prinsipp i aksjelovgivinga. Dette gjeld også forpliktinga som er knytt til handleplikt for styret i dei tilfella der eigenkapitalen vert lågare enn kva som er forsvarlig ut i frå risikoen ved og omfanget av verksemda til selskapet. Komiteen støttar vurderinga av at det må vera riktig å foreta ei heilskapsvurdering av selskapet sitt samla kapitalgrunnlag, og ikkje berre av eigenkapitalen. Komiteen støttar også Aksjelovutvalet i at bestemminga rettar seg mot den reelle og ikkje balanseførde eigenkapitalen, men at det overordna er ei heilskapsvurdering av forsvarlig eigenkapital.