Vedlegg 4: Brev fra Høyres stortingsgruppe til Arbeids-og inkluderingsdepartementet, v/statsråden, datert 21. mai 2007

Spørsmål vedr. Ot.prp. nr. 56 (2006-2007) Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven (innleie, påseplikt for oppdragsgivere og innsynsrett for tillitsvalgte mv.) - kapittel 5

Jeg viser til Ot.prp. nr. 56 (2006-2007) Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven (innleie, påseplikt for oppdragsgivere og innsynsrett for tillitsvalgte mv.). I denne forbindelse ber jeg om å få besvart følgende spørsmål som er av stor betydning for til behandling av lovsaken i Arbeids- og sosialkomiteen:

  • 1. Regjeringen foreslår at de tillitsvalgte skal pålegges taushetsplikt. En av de tillitsvalgtes viktigste oppgaver er imidlertid å ivareta egne medlemmers interesser og å forhandle på vegne av disse. Et sentralt spørsmål vil være om de tillitsvalgte skal være berettiget til å ta med seg den informasjonen de får i kraft av rollen som kontrollør når de forhandler lønn- og arbeidsforhold på vegne av egne medlemmer. Hva er Arbeids- og inkluderingsdepartementets syn på dette forholdet? Hvilket ansvar har de tillitsvalgte for det tilfellet at innsynsretten ikke utøves på en adekvat og forsvarlig måte?

  • 2. Hva vil etter Arbeids- og inkluderingsdepartementets syn være følgene av at de tillitsvalgte bryter sin taushetsplikt eller unnlater å overlate fremlagte opplysninger til Arbeidstilsynet eller Petroleumstilsynet?

  • 3. Hvilket ansvar har de tillitsvalgte for det tilfellet at innsynsretten ikke utøves på en adekvat og forsvarlig måte?

  • 4. Regjeringen foreslår innsynsrett til tillitsvalgte som representerer den organisasjonen som er part i den aktuelle allmenngjorte tariffavtalen. Slik jeg forstår avtalesystemet er det i prinsippet LO og ikke forbundene som er part i landsomfattende tariffavtaler mellom LO og NHO. Innebærer dette at den praktiske konsekvens av forslaget er at bare tillitsvalgte fra LO gis rett til innsyn?

  • 5. Forslaget om innsynsrett for oppdragsgivers tillitsvalgte er begrunnet med et ønske om sikre best mulig etterlevelse av allmenngjøringsloven. Hvordan har Arbeids- og inkluderingsdepartementet tenkt å gi sikkerhet for at innsynsretten ikke brukes for å ivareta egne fagforeningsinteresser? Hvorledes stiller dette seg i tilfelle i forhold til organisasjonsfriheten og i situasjoner der det foreligger en interessekonflikt mellom oppdragsgivers fagforeningsinteresser og de ansattegruppene de gjennom lov settes til å ivareta. Kan underleverandørens ansatte eller deres tillitsvalgte reservere seg mot innsyn fra oppdragsgivers tillitsvalgte?

Svar på dette brevet kan sendes direkte til Arbeids- og sosialkomiteen, ved komitésekretær Berit Skovly.