2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til behandlingen av St.prp. nr. 44 (2007–2008) og registrerer at SIS II er en videreføring av eksisterende politisamarbeid og et viktig verktøy i arbeidet med å hindre grenseoverskridende kriminalitet.

Komiteen er positiv til den overordnede målsettingen med SIS II som er å styrke politisamarbeidet mellom Schengens medlemsland.

Komiteen har merket seg at ved å åpne for muligheten til å kunne søke direkte i den sentrale SIS II-databasen i stedet for å etablere et nasjonalt system, vil en slik løsning anses som mer effektiv både når det gjelder kostnader og administrasjon.

Komiteen er positiv til at det nå gis muligheter til å effektivisere og sikre identifisering av personer ved at man gis mulighet til å registrere fotografier og fingeravtrykk. Dette er til stor nytte for politiet og er en bedre og sikrere mulighet til å identifisere personer som er registrert. Komiteen viser til at det åpnes for å kunne koble forskjellige typer meldinger, slik at myndighetene blir oppmerksomme på at det kan finnes flere meldinger som har tilknytning til samme sakskompleks. Komiteen er også glad for at det endelig vil være mulig å registrere en kopi av en europeisk arrestordre i SIS II. Slike opplysninger har hittil blitt utvekslet bilateralt mellom medlemslandene. Komiteen mener det er viktig at det nå gis en viss lempning av vilkårene for å kunne registrere personer og gjenstander og viser til at det nå vil være tilstrekkelig at en person planlegger å begå eller begår en alvorlig straffbar handling.

Komiteen er positiv til at etableringen av SIS II skjer innenfor de personvernmessige rammer som gjelder for systemet i dag, men med nye og strengere krav som gjelder personvern og datasikkerhet.

Komiteen viser til kritikken som ble fremsatt overfor Norge i forhold til SIS-loven § 19. Selv om misforståelsen ble oppklart og kritikken frafalt er likevel komiteen glad for at sondringen mellom adgangen til å klage til Politidirektoratet på den ene siden og muligheten til å begjære Datatilsynets kontroll på den andre siden nå kommer bedre frem i lovteksten.

Komiteen registrerer også at forslaget om å utvide bilmyndighetenes tilgang til SIS, vil bedre mulighetene for å finne kjøretøy som er etterlyst som bevis i straffesak.

Komiteen viser for øvrig til høringsuttalelsen fra Toll- og avgiftsdirektoratet. Komiteen har merket seg at tollmyndighetene i de fleste av de øvrige Schengen-landene har direkte tilgang til systemet og at tollmyndighetene spiller en viktig rolle i forbindelse med grensekontroll av personer og gjenstander. Komiteen mener at med en direkte tilgang vil tollmyndighetene i slike tilfeller kunne varsle politiet eller eventuelt stanse objekter for kontroll før kjøretøy forsvinner ut av landet.

Komiteens flertall¸ medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, ber på denne bakgrunn Justisdepartementet utrede dette forslaget nærmere.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

"§ 12 første ledd bokstav a skal lyde:

  • a) politimyndighet og toll- og avgiftsmyndighet når de utøver grensekontroll og annen kontroll."