3. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at forslaget er ment som et grunnleggende prinsipp. Forslaget forplikter Stortinget til å endre valgloven, uten at det tas stilling til hvordan, og hvorvidt, prinsippet kan utformes og gjennomføres i praksis.

       Forslaget forutsetter endringer av nominasjonsprosessen og praksis ved mandatfordelingen i forhold til dagens system.

       Etter flertallets mening må en eventuell endring av Grunnloven slik forslagstillerne ønsker komme etter en vurdering av konsekvenser og gjennomførbarhet. Som prinsipp bør en unngå å ta inn i Grunnloven bestemmelser og gode ønsker som forutsetter betydelige endringer i dagens praksis, uten at disse på forhånd er avklart.

       Flertallet vil derfor på denne bakgrunn avvise forslaget.

       Komiteen sin medlem frå Sosialistisk Venstreparti viser til at Noreg har gått foran når det gjeld kvinner sin deltaking i politikken. Reglar for å sikre likeverdig deltaking frå begge kjønn i folkevalde organ er m.a. teke inn i den nye kommunelova. Denne medlemmen meiner at det og bør vere reglar for kjønnsfordelinga når det gjeld val til Stortinget, og meiner at dette er eit så grunnleggande prinsipp at det også bør vere forankra i Grunnloven. Dei detaljerte reglane må leggast inn i vallova.

       Denne medlemmen viser ellers til grunngjevinga som er gitt i framlegget til endring av Grunnlova.

       Av dei fire alternativa som er lagt fram av forslagsstillarane, finn denne medlemmen at alternativ C (« ligeverdig ») er det beste.

       Denne medlemmen vil derfor gjere framlegg om at Dok.nr.12:07 (1991-1992), forslag fra Tora Aasland Houg og Eva Heir til endring av Grunnlovens § 59, alternativ C - vert vedteke.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet slutter seg ikke til intensjonene om å bruke lovregler for å fremtvinge en minstekvote for hvert kjønn eller en 50/50 kjønnsdeling i norske folkevalgte organer, herunder Stortinget.