2. Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Høyre, Arild Lund og Tore A Liltved, og fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, viser til ILO-konvensjon nr. 174 og Rekommandasjon nr. 181, som er referert i meldingen. Flertallet viser til at bl.a. Næringslivets Hovedorganisasjon og Landsorganisasjonen i henhold til meldingen undersøker konsekvensen av ratifisering av denne konvensjonen, der det kan reises en rekke innvendinger av både juridisk og teknisk art hva angår effektiv gjennomføring av ILO-konvensjonens bestemmelser dersom en velger å overføre disse bestemmelsene til norsk lov i dette tilfellet.

       Flertallet har merket seg at departementet vil komme tilbake til saken når organisasjonene meddeler at disse forhold er avklart, og slutter seg til departementets vurdering.

       Flertallet viser til at ILO-konvensjon nr. 94 om arbeidsklausuler i offentlige arbeidskontrakter ikke er ratifisert av Norge. Regjeringen varslet i Ot.prp. nr. 26 (1992-1993) Om lov om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. at saken om ratifisering skulle komme til Stortinget. Flertallet har merket seg dette.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil videre vise til departementets tidligere praksis når det gjelder representasjon ved ILO-konferansen, og slutter seg til departementets praksis.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Terje Riis Johansen, Eva Lian og Morten Lund, Høyre og Kristelig Folkeparti, Ola T. Lånke, viser til at Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har kontaktet komiteen om sammensetningen av delegasjonen til de årlige ILO-konferansene. Disse medlemmer mener departementet bør sørge for at YS, AF og andre brede yrkesorganisasjoner blir representert når saker som vedkommer dem blir behandlet på konferansen.

       Komiteens medlem frå Sosialistisk Venstreparti vil be Regjeringa vurdere å veksle på, eventuelt å utvide representasjonen i delegasjonen til dei årlege ILO- konferansane.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti vil vise til høringsuttalelsene om ILO-konvensjon nr. 174 og rekommandasjon nr. 181 som er referert i meldingen. Disse medlemmer legger stor vekt på ønskene om at konvensjonen skal ratifiseres av Norge så snart som mulig, og det faktum at det ikke er påvist reelle og vesentlige uoverensstemmelser mellom ILO- konvensjonen og dagens norske regelverk etter at « Forskrift om tiltak for å avverge storulykker i virksomheter som håndterer farlige stoffer » av 17. desember 1993 er trådt i kraft. Disse medlemmer har særlig lagt vekt på uttalelsene fra Arbeidstilsynet og Landsorganisasjonen i Norge.

       Disse medlemmer konstaterer at konvensjonen på enkelte punkter innebærer strengere krav til tiltak for å forebygge og avverge storulykker enn det norske regelverket, og mener at dette er positivt.

       Disse medlemmer legger vekt på at slik ulykkesrisiko ikke minst er knyttet til oljevirksomhet og andre industrier der det er betydelige innslag av utenlandsk arbeidskraft, og der det derfor er spesielt viktig med felles internasjonale regler.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mener det er viktig for Norges framtidige engasjement i ILO, at ratifisering av konvensjonene ikke utsettes unødig når det ikke er reelle uoverensstemmelser mellom en ILO-konvensjon og norske lover og regelverk.

       Ut fra dette finner disse medlemmer grunn til å peke på at ILO-konvensjon nr. 94 Om arbeidsklausuler i offentlige arbeidskontrakter ikke er ratifisert av Norge. Dette til tross for et sterkt ønske om dette fra fagbevegelsen, samt Regjeringens varsel i Ot.prp. nr. 26 (1992-1993) Om lov om allmenngjøring av tariffavtaler m.v. om at sak om ratifisering skulle komme til Stortinget.

       Disse medlemmer mener at Regjeringen må ta initiativ slik at de nevnte konvensjoner kan bli ratifisert med det aller første.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram spørsmålet om ratifisering av ILO-konvensjonene nr. 94 og 174 for Stortinget. »

       Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti har imidlertid merket seg at LO har bedt Arbeidsbyrået i Genève om en tolkingsuttalelse i tilknytning til artikkel 20 i konvensjon nr. 174. Den norske ILO-komité har ventet med å ta standpunkt til Norges forhold til konvensjonen inntil denne uttalelse foreligger.

       Dette medlem mener på denne bakgrunn at Stortinget også bør vente med å ratifisere konvensjonen og rekommendasjon nr. 181. Med de positive høringsuttalelser som foreligger bør likevel Regjeringen sette i gang arbeidet med å endre norsk regelverk med sikte på ratifikasjon.