Vedlegg 2

Brev fra Nærings- og energidepartementet, statsråden, til energi- og miljøkomiteen,datert 8. juni 1994.

       Det vises til brevet fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe av 7. juni 1994. Jeg har gjengitt spørsmålene i brevet i liten skrift.

Spørsmål 1

       Det fremgår av proposisjonen at det garantiansvar som selskapene (Statoil, Total og Neste) påtar seg er tenkt å være midlertidig, ettersom kontraktsansvaret kan overføres til nye rettighetshavere som skal bygge ut ny produksjonskapasitet. Vil de angjeldende selskaper kunne oppfylle kontraktsforpliktelsene under gassalgskontraktene ved hjelp av egne gassreserver, eller er det snarere slik at det forutsettes at kontraktsansvaret overføres også til andre lisenshavere for å bygge ut nødvendig produksjonskapasitet for å kunne oppfylle kontraktsforpliktelsene?

Svar:

       Den aktuelle kontraktsgruppe tenkes etablert for å muliggjøre at kontraktsansvaret overfor VNG, MEEG og GdF overholdes inntil myndighetene har tatt beslutning om ny produksjonskapasitet som innebærer at en rettighetshavergruppe på et (eller flere) felt overtar kontraktsansvaret for disse kontraktene.

       I henhold til gjeldende avtaleverk kan Statoils generalforsamling benyttes til å fatte vedtak i saker som må antas å ha politiske eller prinsipielle sider av betydning og/eller som kan få samfunnsmessige eller samfunnsøkonomiske virkninger. I større saker kreves støtte fra minst ett selskap i tillegg til Statoil. Statoil og Total vil gå inn for eventuell gassproduksjon fra Oseberg for å dekke leveransene under VNG, MEEG og GdF kontraktene. Dette medfører at dersom det oppstår en situasjon hvor det innen 1.1.97 ikke er tatt beslutning om utbygging av ny produksjonskapasitet for å dekke de nevnte kontraktsforpliktelsene, vil gass fra Troll, Sleipner og Oseberg kunne levere gass under disse kontraktene.

       Deltakerne i den nåværende kontraktsgruppen har gjennom sine eierinteresser i Troll og Oseberg tilgang til reserver som er større enn det samlede garantiansvar iht. de tre kontraktene. Statoil og Totals tilgang til reserver som kan produseres med ledig produksjonskapasitet på Troll og fra TOGI er 68,3 mrd Sm3. I Oseberg utgjør disse selskapenes andel av reservene 74,5 mrd Sm3. Tilsammen blir dette 142,8 mrd Sm3. Totale forpliktelser under VNG, MEEG og GdF kontraktene fra år 2000 er 124, 5 mrd Sm3.

Spørsmål 2

       Det refereres i proposisjonen til Oljedirektoratets vurderinger, der det fremgår at en ved Troll/Oseberg-løsningen risikerer å beslutte unødvendig produksjonskapasitet. Det ville være ønskelig å få en nærmere begrunnelse for dette syn, ettersom det synes å forutsette at Haltenbanken bygges ut også ved Troll/Oseberg-løsningen.

Svar:

       Inngåtte gassforpliktelser som kan allokeres til nye felt øker fra 8,8 mrd Sm3 i 2000 til et platå på 13 mrd Sm3 fra 2005.

       Troll/Oseberg løsningen gir en produksjonskapasitet på ca 13 mrd Sm3/år (Oseberg 10, Troll 3). Det vil si at uten inngåelse av nye salg vil det ikke være « plass » for ytterligere kapasitet fra Haltenbanken. En løsning basert på en utbygging av feltene på Haltenbanken krever at det allokeres volumer til disse feltene på mellom 8-12 mrd Sm3/år.