2. Komiteens merknader

    Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken og medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, er enig med forslagsstilleren i at innføring av egenjournal kan være et positivt element for å bedre kommunikasjonen mellom lege og pasient, og derigjennom styrke pasientenes rettigheter.

       Flertallet har også merket seg at departementet ser positivt på egenjournal som et bidrag til en bedring av slik kommunikasjon.

       Flertallet er i tvil hvorvidt det på nåværende tidspunkt bør innføres egenjournal som en generell ordning for alle innbyggere. Kostnadene ved innføring av en generell egenjournal må vurderes opp mot antatt gevinst ved en eventuell innføring. I likhet med departementet ser komiteen først og fremst behovet for egenjournal innført for begrensede grupper med et spesielt kommunikasjonsbehov.

       Selv om man eventuelt ikke innfører egenjournal generelt, bør det likevel være den enkelte pasients rett å få egenjournal hvis vedkommende ønsker det.

       Den eksakte utforming av en slik journal bør også vurderes ut fra hvilke grupper den er tenkt å skulle dekke.

       Flertallet vil henstille til departementet å gjennomgå de prøveprosjekt som har vært gjennomført, for å se på de erfaringer som er gjort, og komme tilbake til Stortinget med saken senest i forbindelse med statsbudsjettet for 1996.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Alvheim, vil bemerke at den utforming av egenjournal som ligger i forslaget, vil dekke behovet for egenjournal for alle pasientkategorier.

       Dette medlem vil understreke at innføring av egenjournal bør være en ordning som alle fremtidige pasienter kan benytte, uavhengig av diagnose og hyppigheten av legekonsultasjoner. Dette medlem sier seg enig i at enkelte grupper pasienter vil ha større behov for egenjournal enn andre, særlig gjelder dette barn og eldre, men barn blir eldre, og det er derfor viktig at en så tidlig som mulig har etablert ordningen med egenjournal for den enkelte.

       Dette medlem vil presisere at innføring av egenjournal vil medføre relativt ubetydelige kostnader for sykehus, leger og helsepersonell, og vil på ingen måte i noen grad av betydning øke helsepersonellets arbeidsbyrde, snarere tvert om, idet konsulterende eller behandlende lege av pasient med egenjournal raskt vil være i stand til å sette seg inn i pasientens tidligere sykdommer og behandlingsopplegg og tidligere tatte prøver.