Vedlegg Brev fra helseministeren til sosialkomiteen, datert den 29. september 1994.

Dok.nr.8:44 (1993-1994) om innføring av egenjournal i norsk helsevesen

       Jeg viser til Sosialkomiteens brev av 19 mai d.å.

       Egenjournal er et interessant tiltak som har vært utprøvd flere steder i helsevesenet i Stjørdal kommune, der egenjournal ble utprøvd på hjemmesykepleiens pasienter. Sosial- og helsedepartementet har bl.a. gitt støtte. Prosjektet ble ledet av daværende fylkessjef Paul Hellandsvik. Det finnes flere lignende forsøk rettet mot ulike pasientgrupper. Ved Det Norske Radiumhospital utprøves egenjournal som ledd i behandlingen og oppfølgingen av kreftpasienter.

       Egenjournal representerer et nytt kommunikasjonsmiddel mellom pasient og lege, mellom leger og annet helsepersonell. Hovedfordelen er at en lege, f.eks. ved hjemmebesøk, raskt kan orientere seg om pasientens tidligere kontakter med helsevesenet. Dette vil kunne bidra til å sikre at pasienten får korrekt diagnose og behandling, samtidig som det vil kunne redusere muligheten for overforbruk av helsetjenester. Jeg ser derfor positivt på egenjournal som nytt virkemiddel for kommunikasjon innen helsetjenesten.

       For at egenjournalen skal bli hensiktsmessig må det imidlertid legges meget stor vekt på utformingen. Bl.a. må den være slik at den er enkel å ta med seg slik at pasienten virkelig kan benytte den. Den må også være enkel å finne fram i og ikke kunne bli overlesset med overflødig informasjon. Det er sannsynligvis slik at egenjournal gir best effekt når den er laget for en definert og begrenset type pasienter med definerte problemstillinger. Eksempler kan være barn de første leveår, eldre hjemmeboende med tunge pleiebehov, pasienter med sykdommer som krever god kontakt mellom deler av spesialisthelsetjenesten og allmennlegetjenesten, o.a. Egenjournal for alle norske borgere uansett kommunikasjonsbehov med helsetjenesten, oppfattes derimot som lite hensiktsmessig. Dette vil både bli kostbart og selve hensikten med dette kommunikasjonsmediet blir borte. Det vil redusere verdien av egenjournalen som informasjonsmedium for spesielle behov.

       Sosialkomiteen ber i sitt brev om en vurdering av forholdet mellom forslaget og stortingsmeldingen om helsepolitikken. Ettersom forslaget ble oversendt relativt sent i arbeidet med meldingen, samt at departementet følte det var uavklart forhold i avgrensingen av bruken av egenjournal, valgte vi ikke å behandle forslaget i meldingen.

       Jeg ser imidlertid positivt på muligheten for å benytte egenjournal i helsetjenesten, men det bør reserveres for pasient- /klientgrupper som har spesielle kommunikasjonsbehov innen og med helsetjenesten. Jeg vil derfor be Statens helsetilsyn om å utrede hvilke grupper dette er med tanke på å få innført systemet med egenjournal for disse.