Innstilling fra næringskomiteen om gjennomføring av støttetiltak for fiskerinæringen i 1993 og 1994.

Dette dokument

  • Kildedok: St.meld. nr. 39 (1994-95)
  • Dato: 08.06.1995
  • Utgiver: næringskomiteen

1. Sammendrag

Departementet gir i meldingen en oversikt over hvordan støttemidlene er brukt og en oversikt over inntekts- og lønnsomhetsforholdene i næringen.

       Det ble oppnådd en enighet mellom staten og Norges Fiskarlag om rammen for fiskeristøtten for 1993 på 195 mill. kroner og en ramme for fiskeristøtten for 1994 på 155 mill. kroner. Det fremgår av meldingen at fiskeristøtten er blitt kraftig redusert de siste årene. Støttenivået i 1993 og 1994 innebærer en reduksjon på 80 og 90 % i forhold til nivået i 1990 hvor overføringen til fiskerinæringen var på 1125 mill. kroner. Støtteordningene er tilpasset EFTA og EØS-avtalen om statsstøtte.

       Det påpekes i meldingen at perioden er preget av en positiv inntekts- og kostnadsutvikling for norsk fiskerinæring selv om variasjonene mellom fartøygruppene var store.

2. Komiteens merknader

    Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, er tilfreds med den positive inntekts- og kostnadsutviklingen som for tiden preger fiskerinæringen. Komiteen viser til at det har vært en målsetting å utvikle fiskerinæringen til en selvstendig næring uavhengig av økonomisk støtte. Komiteen finner det tilfredsstillende at denne målsettingen nå er i ferd med å realiseres. I denne sammenheng vil komiteen vise til at overføringene til fiskerinæringen er redusert med mellom 80 og 90 % fra 1990 til 1994.

       Komiteen registrerer at ordinære pristilskudd er blitt avviklet i perioden og at en del andre ordninger har opphørt eller blitt overført til det ordinære statsbudsjettet.

       Komiteen registerer videre at støtteordningene er tilpasset EFTA- og EØS-avtalen om statsstøtte.

       Komiteen har merket seg at den gjennomsnittlige lønnsevne pr. årsverk har økt for alle fartøygrupper, selv om det kan være stor variasjon mellom fartøygruppene og deler av landet.

3. Komiteens tilråding

    Komiteen har ellers ingen merknader, viser til meldingen og anbefaler Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

       St.meld. nr. 39 (1994-1995) - om gjennomføring av støttetiltak for fiskerinæringen i 1993 og 1994 - vedlegges protokollen.

Oslo, i næringskomiteen, den 8. juni 1995.

Svein Ludvigsen, Øystein Hedstrøm, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.