2. Sammendrag

     Situasjonen i det tidligere Jugoslavia er i løpet av våren blitt dramatisk forverret. I Kroatia innledet regjeringsstyrkene en offensiv mot de kroatiskserbisk-kontrollerte områdene i Vest-Slavonia. Dette førte til økt spenning også i den gjenværende del av Kroatia. Imidlertid er det situasjonen i Bosnia-Hercegovina som nå vekker størst bekymring. Den våpenhvilen som partene inngikk ved nyttårstider, ble ikke fornyet da den utløp 1. mai i år. Etter dette tidspunkt har kamphandlingene tiltatt i styrke. De bosniske regjeringsstyrkene innledet flere offensiver for å gjenerobre tapt terreng, både i Bihac-området, i Tuzla-området og i det sentrale Bosnia. Situasjonen tilspisset seg ytterligere etter at de bosnisk-serbiske styrkene ikke overholdt en frist til å innlevere tyngre våpen som de hadde tatt fra FN-overvåkede våpendeponier i Sarajevo-området. Etter at NATO gjennomførte flyangrep mot serbiske mål, ble et stort antall FN-personell enten tatt som gisler eller holdt tilbake i sine forlegninger. UNPROFOR har med den siste utviklingen kommet i en situasjon der styrken ikke lenger kan utføre sine oppgaver etter forutsetningene. Dette er også erkjent av FNs Generalsekretær som har gått inn for å omgruppere og konsolidere FN-styrkene i Bosnia-Hercegovina. FN må gis bedre muligheter til å forsvare seg mot angrep fra partene. Alternativet til å gjøre UNPROFOR bedre i stand til å løse sine oppgaver er en tilbaketrekning, noe som høyst sannsynlig ville utløse en omfattende menneskelig katastrofe blant sivilbefolkningen.

       Norges nåværende deltakelse i FNs fredsoperasjoner er i utgangspunktet basert på Forsvarets FN-beredskapsstyrke som har en totalramme på 2.022 personer, jf. St.prp. nr. 1 (1993-1994) og B.innst.S.nr.7 (1993-1994). Kongen er i henhold til Stortingets vedtak gitt fullmakt til å kunne avgi inntil 2.022 personer til FN-operasjoner.

       Primo juni 1995 deltok 1.701 norske befal og mannskaper i fire operasjoner, hvorav 875 deltar i FNs operasjoner i det tidligere Jugoslavia. Tallene varierer noe grunnet vakanser i styrkene, rotasjoner, lokale disposisjoner osv. Høsten 1993 ble det besluttet at Norge skulle avgi et sanitetskompani og en helikopterving for utplassering i Tuzla-området i Bosnia-Hercegovina, jf. St.prp. nr. 95 (1992-1993) og Innst.S.nr.247 (1992-1993). Engasjementet ble i 1994 utvidet ved at det ble besluttet å etablere en logistikkbataljon (NORLOGBAT), jf. St.prp. nr. 42 (1993-1994) og Innst.S.nr.139 (1993-1994), der sanitetskompaniet for øvrig ble integrert i NORLOGBATs organisasjon.

       Kostnadsrammen for den nye tilleggsstyrken som foreslås med 67 personer vil ved utplassering primo august dette år, inkludert materiellanskaffelser og drift, for inneværende år være i størrelsesorden 90 mill. kroner. Dette foreslås delvis dekket inn gjennom omdisponeringer innenfor den ordinære budsjettramme for 1995 på 15 mill. kroner. Det foreslås dessuten en tilleggsbevilgning for inneværende år på 75 mill. kroner.