1. Sammendrag

       Stortingsrepresentant Roy N Wetterstad har 16. oktober 1996 satt fram følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å forby offentliggjøring av skattelister. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at offentliggjøring av skattelister er hjemlet i ligningsloven § 8-8. Finansdepartementet har gitt forskrifter som bl.a. omfatter masseutlevering av skattelister. Prinsippet om alminnelig ettersyn var ment å skulle bidra til å sikre mulighet til å kontrollere at skattyterne blir behandlet likt. Bruken av listene har imidlertid utviklet seg til å bli noe helt annet enn det som var intensjonen i loven. Offentliggjøringen av skattelistene blir gjort til ren underholdning. Pressen er ikke underlagt noen form for konsesjonsplikt på dette området og noen trykker til og med komplette skattelister i egne bilag. Det må være en grunn til å stille spørsmål ved om dette kan regnes som journalistisk virksomhet. IT-samfunnet stiller oss også overfor nye utfordringer, som f.eks. utlegging av listene på Internett.

       Det er feil å gjøre offentliggjøring av skattelister til et ytringsfrihetsspørsmål slik mange i presse og media har en tendens til. Det dreier seg derimot om personvern. Det kan åpenbart være forbundet med ubehag å få opplysninger om slike private forhold brettet ut i mediene. Inntektsoversiktene kan bli brukt til selektiv markedsføring av kostbare ting som man regner med at bare rike vil kunne ha råd til å kjøpe, kriminelle kan få nyttig informasjon om hvor det kan være noe å hente osv.

       Misbruket av skatteopplysninger har nå kommet så langt at faren øker for at folk vil begynne å gjøre taktiske disposisjoner for å komme unna medienes søkelys. Om skattesystemet rammer rettferdig bør det være mulig å finne ut på andre måter enn at svært private opplysninger brettes ut i pressen.