2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Kjell Engebretsen, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen og Signe Øye, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Arne Alsåker Spilde, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, viser til at dokumentet i brev av 7. mars 1997 ble forelagt finansministeren til uttalelse. Finansministerens svar av 25. mars 1997 følger som vedlegg til denne innstillingen.

       Komiteen viser til svarbrev fra departementet datert 25. mars 1997, hvor det bekreftes at departementet vil foreta forskriftsendring slik at privat bruk av arbeidsgivers datautstyr ikke skal gjøres til gjenstand for fordelsbeskatning.

       Komiteen gir sin tilslutning til denne vurderingen og forutsetter at dette gjøres med virkning fra og med 1997. På denne bakgrunn vil komiteen foreslå at forslag nr. 1 i Dok.nr.8:49 (1996-1997) vedlegges protokollen.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Høyre og representanten Stephen Bråthen, vil, når det gjelder forslag nr. 2, for det første presisere at det ikke er aktuelt å foreta en generell innskrenkning av skatteplikten for naturalfordeler i tilknytning til arbeidsforhold. På dette punkt er flertallet av samme oppfatning som departementet, slik det kommer til uttrykk i foranrefererte brev.

       Det er prinsipielt viktig å tilstrebe en skattemessig likebehandling av ytelser i arbeidsforhold, enten de gis som lønnsutbetaling, eller ikke-kontante ytelser, dvs. som naturalytelser med et klart økonomisk innhold.

       Flertallet har ulike synspunkter på grensedragning ved utvalgte konkrete fordeler vunnet ved arbeid, men kan ikke anbefale at Regjeringen pålegges en totalgjennomgang både av prinsipper og detaljerte forskrifter for ulike naturalytelser.

       Komiteen betrakter spørsmålet om den skattemessige behandling av utdanning i tilknytning til arbeid som vesentlig. I stadig større utstrekning inngår heving av ansattes kompetanse som et viktig innslag i bedriftenes personalpolitikk. Dette kan bl.a. oppnås ved at bedriften dekker de ansattes utgifter ved kurs og studier, enten dette gjelder grunn- eller videreutdanning. Komiteen ønsker derfor en prinsipiell og konkret gjennomgang av ulike opplæringstiltak i forhold til skatteplikten ved naturalytelser. I samsvar med disse synspunkter vil komiteen avvise forslag nr. 2 i Dok.nr.8:49 (1996-1997), men innstille på en fornyet vurdering når det gjelder opplæring/utdanning som helt eller delvis dekkes av arbeidsgiver.

       Komiteen fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen i Nasjonalbudsjettet for 1998 legge fram en prinsipiell og konkret gjennomgang av skatteplikten når det gjelder opplæring/utdanning som helt eller delvis dekkes av arbeidsgiver. »

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre og representanten Stephen Bråthen, er enig i utgangspunktet om skattemessig likebehandling av lønnsutbetaling enten denne skjer som direkte kontantlønn eller i form av naturalytelser som er reell lønn. Disse medlemmer finner det imidlertid lite ønskelig om dette trekkes så langt at det skattemessig straffer arbeidstakere som ønsker å skaffe seg økt kompetanse eller vil benytte arbeidsredskaper til f.eks. hjemmekontor med sikte på mer fleksibel arbeidssted eller arbeidstid. Disse medlemmer finner det uheldig for arbeidstakere så vel som bedriftene at kompliserte og byråkratiske skatte- og innrapporteringsregler vanskeliggjør slike fleksible løsninger. Disse medlemmer mener at forsøket på å pålegge skatteplikt for privat hjemmebruk av arbeidsgivers datamaskin gir en god illustrasjon på behovet for en bredere gjennomgang av prinsippene og reglene for beskatning av ikke-kontante ytelser som arbeidsgiver stiller til disposisjon for at arbeidstager skal kunne utføre sitt arbeid på en mest mulig tilfredsstillende måte. Disse medlemmer mener at målet med en slik gjennomgang bør være forenkling, redusert innrapporteringsplikt og mindre stivbent praktisering av skattereglene.

       Disse medlemmer vil fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Nasjonalbudsjettet for 1998 foreta en gjennomgang og vurdering av fordelsbeskatningen av ikke-kontante goder arbeidsgiver stiller til disposisjon for sine ansatte. »

       Komiteens medlem fra Rød Valgallianse synes det er behov for en bred gjennomgang av naturalfordelene som ytes i tilknytning til arbeidsforhold. Arbeidsgiver kan forhandle seg fram til betydelige ytelser selv, og arbeidstakere i ulike sjikt kan få ytelser av forskjellig slag. Å oppheve skatteplikten for enkelte ytelser som i dette forslaget, kan skape presedens for behandling av forslag i framtida. Ulik beskatning eller skattefritak på enkeltområder kan få store klassemessige utslag. Dette medlem har merket seg at Finansdepartementet for tiden arbeider med endringer av forskriftene for fordelsbeskatning av privat bruk av arbeidsgivers datatutstyr og vil komme tilbake til saken når forslaget fremmes.