1. Sammendrag

       Regjeringen ber i proposisjonen Stortinget om samtykke til ratifikasjon av Kornhandelkonvensjonen av 1. juli 1995.

       Det vises i proposisjonen til at Kornhandelkonvensjonen av 1995 og Matvarehjelpkonvensjonen av 1995 utgjør Den internasjonale kornavtalen av 1995. Matvarehjelpkonvensjonen er allerede ratifisert, jf. Innst.S.nr.208 (1995-1996).

       Det vises videre til at Kornhandelkonvensjonen er en administrativ råvareavtale og har ingen økonomiske implikasjoner for Norge utover den årlige bevilgning til Kornrådets administrasjonsbudsjett. For 1996-97 utgjør dette ca kr 70.000.

       Det blir videre vist til at Kornhandelkonvensjonens formål er å fremme internasjonalt samarbeid om kornhandel, å fremme vekst i internasjonal kornhandel, å bidra til stabilitet i kornmarkedene, å øke den globale matvaresikkerhet og å etablere et forum for informasjonsutveksling og konsultasjoner mellom medlemslandene.

       Norsk ratifikasjon av Kornhandelkonvensjonen av 1995 vurderes å være i tråd med norsk bistandspolitikk. Selv om Kornhandelkonvensjonen og Matvarehjelpkonvensjonen er to separate rettslige instrumenter, er det en nær sammenheng mellom konvensjonene. En ratifikasjon av Matvarehjelpkonvensjonen tilsier også, av politiske årsaker, en ratifikasjon av Kornhandelkonvensjonen.

       Norge må deponere ratifikasjonsdokumenter innen 30. juni 1997. Konvensjonen har gyldighet til og med 30. juni 1998, men kan forlenges.

       Teksten til konvensjonen i engelsk originalversjon med oversettelse til norsk er vedlagt proposisjonen.