2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre Tore A Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, viser til at utenlandske statsborgere som kommer fra land utenfor EØS-området må ha arbeidstillatelse for å arbeide i Norge. Polske statsborgere trenger således arbeidstillatelse om de ønsker å arbeide i Norge, men de trenger ikke lenger turistvisum. Polske statsborgere kan derfor oppholde seg som turister i Norge i 3 måneder.

       Komiteen viser til at det er et vilkår for å få første gangs arbeidstillatelse i Norge etter utlendingsforskriften § 3 annet ledd, at søkere er fagutdannet på høyere nivå eller har spesielle kvalifikasjoner. Komiteen viser videre til at det er et vilkår at kompetansen anses absolutt nødvendig for virksomheten, og at stillingen ikke kan besettes ved innenlandsk arbeidskraft. På denne bakgrunn viser komiteen til at husarbeid ikke er et arbeid som kvalifiserer til arbeidstillatelse.

       Komiteen vil derfor gå inn for å avvise forslaget som er fremmet i dokumentet.

       Komiteens medlemmer fra Høyre mener det allikevel bør vurderes om det i dag er for streng praksis når det gjelder å gi midlertidig arbeidstillatelse til utenlandske arbeidstakere fra land utenfor EØS-området.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget henstiller til Regjeringen å vurdere om det i dag er for streng praksis når det gjelder å gi midlertidig arbeidstillatelse til utenlandske arbeidstakere fra land utenfor EØS-området. »

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til at Norge både som følge av generell nedgang i arbeidsledigheten og på grunn av relativt små ungdomskull i de nærmeste årene vil møte økende knapphet på arbeidskraft på en rekke områder. Det har allerede oppstått betydelig underdekning på utdannet fagpersonell innenfor områder som bygg- og anlegg, helsesektoren m.v. Disse medlemmer mener det er grunn til å tro at dette etter hvert vil kunne ramme flere områder og omfatte flere typer arbeid.

       Disse medlemmer er kjent med at det stilles svært strenge krav til personer utenfor EØS-området som søker om arbeidstillatelse i Norge for å få slik tillatelse. Imidlertid er disse medlemmer enig med forslagsstilleren i at adgangen til å kunne få arbeidstillatelse i Norge ideelt sett burde gjelde personer fra land utenfor EØS-området.

       Likevel er disse medlemmer skeptisk til å åpne for arbeidstillatelser på ett snevert område og kun for en svært kort periode og vil derfor gå inn for å avvise det foreliggende dokumentforslaget.

       Disse medlemmer viser videre til at Norge har hatt bestemmelse om innvandringsstopp siden 1975. Gjeldende unntaksregler er svært strenge.

       Etter disse medlemmers oppfatning er det ikke aktuelt på nåværende tidspunkt å oppheve selve innvandringsstoppen, men ser et klart behov for at det blir foretatt en oppmyking av regelverket, slik at en kan imøtekomme behovet for utenlandsk arbeidskraft utover ekspertkompetanse. En slik oppmyking må åpne for at også arbeidssøkere utenfor EØS-området i større grad enn i dag kan få arbeidstillatelse i Norge.

       Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen snarest vurdere en oppmyking av dagens regelverk for å imøtekomme behovet for utenlandsk arbeidskraft utover ekspertkompetanse og slik at personer også utenfor EØS-området kan få arbeidstillatelse. »